
Pe măsură ce înaintăm în vârstă auzul nostru slăbește. Unele persoane se confruntă mai devreme ca altele cu deficiența auditivă. Hipoacuzia legată de înaintarea în vârstă se mai numește și prezbiacuzie sau presbiacuzie.
Statisticile arată că începem să ne pierdem din auz destul de devreme, poate chiar începând cu vârsta de 40 de ani. 1 adult din 5 și mai mult de jumătate dintre persoanele cu vârstă de peste 80 de ani suferă de hipoacuzie. Totuși, mai mult de jumătate din numărul persoanelor cu deficiențe de auz sunt persoane active care nu au ajuns la vârsta de pensionare.
Semne și simptome ale prezbiacuziei
Care sunt semnele și simptomele hipoacuziei întâlnită la persoanele care înaintează în vârstă? Această formă de hipoacuzie poate fi depistată după semne specifice.
Prezbiacuzia se instalează lent și gradual, astfel fiind dificil să observăm declinul auzului nostru. Cele mai multe persoane cu presbiacuzie vor observa un declin în abilitatea de a auzi sunete de înaltă frecvență.
Simptome clasice ale prezbiacuziei
În majoritatea cazurilor, prezbiacuzia – slăbirea auzului la persoanele vârstnice afectează abilitatea de a auzi sunete de înaltă frecvență. Spre urmare pacienții hipoacuzici vârstnici vor auzi cu dificultate voci de femei și copii sau consoane vorbite precum s, t, k, p, b sau f.
Un alt simptom comun este dificultatea cu care persoanele hipoacuzice aud în diferite situații precum adunările sociale – întâlniri în familie cu prietenii, în zone aglomerate cu zgomot de fundal – restaurante, convenții, etc.
Sunete obișnuite pot dispărea
Mulți dintre acești pacienți au pierdut deja abilitatea de a experimenta sunete obișnuite pe care le auzim zilnic.
Gândiți-vă: Când ați auzit ultima oară cântecul păsărilor, sunetul produs de electrocasnice, beep-ul unui cuptor de microunde sau apa de la robinet? Dacă vă lipsesc aceste sunete poate fi un semn că auzul s-a deteriorat și cauza poate fi înaintarea în vârstă.
Alte semne și simptome
Aveți tendința să dați sonorul televizorului din ce în ce mai tare
Trebuie să le cereți celor care vă vorbesc să repete ce au spus
Aveți dificultăți să auziți ceea ce se vorbește atunci când nu aveți contact vizual cu persoana respectivă
Vă este greu să purtați o conversație telefonică
Nu puteți auzi soneria ușii sau soneria telefonului
Unele sunete pot părea prea tari
Puteți avea tinitus (sunete persistente în ureche de forma unui țiuit, fluierat, bâzâit, etc.)
Dacă vă confruntați cu aceste simptome este indicat să mergeți la un specialist pentru testarea auzului. Ulterior, în funcție de rezultat veți fi îndrumat(ă) pe mai departe.
Tratarea prezbiacuziei (hipoacuzia la persoane vârstnice)
Cum se tratează prezbiacuzia? Poate fi vindecată hipoacuzia survenită din cauze naturale legate de înaintarea în vârstă?
Nu există un tratament care să vindece prezbiacuzia, dar puteți lua anumite măsuri pentru a reveni la o viață fericită și normală.
Tratamentul eficient pentru prezbiacuzie, care este o hipoacuzie neurosenzorială, este protezarea auditivă cu aparate auditive digitale moderne, extrem de eficiente pentru acoperirea pierderii de auz. Aparatele auditive nu ne pot restitui auzul normal din anii de tinerețe, dar îmbunătățesc abilitatea de a auzi cu ajutorul tehnologiei inteligente care întărește și ajută auzul pe care încă îl avem.
Similar deficienței de vedere, hipoacuzia legată de înaintarea în vârstă se intalează lent și gradual în decursul anilor, din acest motiv fiind foarte dificilă o depistare timpurie. Singura modalitate prin care putem descoperi degradarea auzului nostru este printr-o testare regulată a auzului și bineînțeles prin acțiunea imediată de protezare auditivă indiferent de gradul hipoacuziei.
Cauzele prezbiacuziei
Pe măsură ce înaintăm ne pierdem multe abilități, printre acestea se numără și abilitatea noastră de a auzi toate sunetele care ne înconjoară. Pentru unele persoane degradarea auzului intervine mai devreme decât la altele.
Prezbiacuzia poate fi ereditară, potrivit mai multor studii. Factorii de mediu pot contribui la această condiție. De exemplu, expunerea prelungită la sunete puternice s-a dovedit a fi de mare impact în cauzele și instalarea prezbiacuziei.
Fumătorii sunt de asemenea o categorie care este mai predispusă la prezbiacuzie, în timp ce trebuie să avem în vedere și de anumite afecțiuni medicale și medicamente care contribuie la acest diagnostic.
Medicul vă poate face o examinare medicală pentru a vă aduce în vedere anumite afecțiuni medicale pe care le puteți avea și care pot cauza o pierdere de auz.
Ce ar trebui să faceți dacă suspectați o deficiență auditivă?
În cazul în care aveți suspiciunea unei deficiențe de auz, este foarte ușor să apelați la un audiolog pentru testarea auzului. În cabinetele Audiolux audiograma (testarea auzului) este gratuită, tocmai pentru a oferi posibilitatea oricărei persoane să își testeze regulat auzul fără niciun cost. Dacă rezultatul acestei testări de auz va arăta un anumit grad de hipoacuzie audiologul vă va îndruma către un medic specialist ORL care va diagnostica pierderea dumneavoastră de auz de o anumită formă și grad. Pe mai departe, în cabinetele Audiolux veți primi consultație gratuită cu privire la varietatea modelelor de aparate auditive și veți avea posibilitatea să optați dintre cele mai potrivite modele special recomandate pentru diagnosticul stabilit de medicul ORL și să testați dispozitivul ales, gratuit, o perioadă substanțială de timp. După protezarea auditivă viața dumneavoastră va reveni treptat la normal și micile aparatele auditive vor deveni a 2-a natură pentru auzul dumneavoastră.
Important este să acționați cât mai devreme posibil. Gradele de hipoacuzie sunt foarte diferite, iar reabilitarea auditivă se află în strânsă conexiune cu gradul pierderii de auz. Este ușor să avem grijă de auzul nostru. Mergeți regulat la testarea auditivă, iar astfel veți avea în vedere schimbările care au loc în auzul dumneavoastră. Intră chiar acum în contact cu un specialist și află gratuit cât de bine auzi.
Accesează pagina noastră de CONTACT sau sună direct la numărul de telefon 0745 076 993.