Alegerea aparatului auditiv nu este un pas ușor mai ales cu atâtea modele disponibile . Este o decizie foarte importantă la care trebuie să luăm în calcul nevoile personale, bugetul propus și anumite funcționalități pe care ni le dorim de la un aparat auditiv. Adunate se transformă într-o decizie copleșitoare. Pentru a vă simplifica alegerea am realizat acest articol ghid pentru alegerea aparatului auditiv.
Când descoperiți că aveți o pierdere de auz și soluția o reprezintă o proteză auditivă este foarte important să evaluați toate opțiunile și să luați în calcul ce este important pentru dumnevoastră. O vizită la audiolog vă oferă informații profesionale despre aparatele auditive potrivite nevoilor reale și vă ghidează spre opțiuni viabile.
Dar, să fim sinceri, pentru a lua cu încredere orice decizie, este important să ne informăm înainte să fim puși în fața faptului împlinit. Să acumulăm cât mai multe informații de bază pentru a purta cu audiologul o conversație asumată.
Dar de unde să începem? Pe mai departe vă prezentăm punctul de plecare pentru a acumula informații utile despre protezele auditive și a câștiga siguranță în luarea unei decizii.
Tipuri de proteze auditive
În funcție de ce ne dorim de la o proteză auditivă și cu ce tip de proteză suntem compatibili, există câteva opțiuni de aparate auditive. Tipul/stilul aparatelor auditive variază în dimensiune, dar cea mai importantă diferență este modul în care se plasează la ureche. Unele proteze se introduc în ureche, altele stau în spatele urechii. Diferite tipuri de hipoacuzie sunt compatibile cu alte proteze auditive, spre urmare există șanse să nu puteți alege oricare dintre variantele prezentate mai jos. Totuși, dacă pornim de la aceste informații de bază, va fi mult mai ușor să decideți, în cazul în care puteți alege între două sau mai multe modele de aparat auditiv.
Să începem!
Primul pe listă ...
1.Aparatul auditiv RetroAuricular Tip BTE sau behind-the-ear (în spatele urechii).
Cel mai comun tip de aparat auditiv și cel mai întâlnit în rândul pacienților. În timp ce modelul BTE poate avea și o mini versiune, ambele dimensiuni se plasează în spatele urechii, iar tubul vine peste ureche. Avantaje: ușor de ajustat, cu caracteristici multiple, compatibil chiar până la hipoacuzie profundă. Dezavantaje: cam voluminos (pentru nevoile anumitor pacienți)
2.Aparatul auditiv IntraAuricular, Tipul ITE sau in-the-ear (în ureche).
Se ajustează în ureche, blocând intrarea spre canalul auditiv. Are o dimensiune redusă comparativ cu tipul BTE, dar totuși vizibile. Avantaje: ușor de inserat, cu caracteristici relativ flexibile. Dezavantaje: observabile vizual și mai puțin performante decât modelele BTE.
3.Aparatul auditiv IntraAuricular, tip ITC sau in-the-canal.
Similare cu modelul ITE, dar mai mici. Acest tip de proteză auditivă se așează chiar în canalul auditiv. Avantaje: relativ insesizabile. Dezavantaje: durata redusă a bateriei și prezintă dificultăți la înlăturare, pentru unii pacienții.
4.Aparatul auditiv IntraAuricular, tip CIC sau completely-in-the-canal.
Denumit specific modului de ajustare, complet în canalul auditiv. Avantaje: aproape invizibil, fără microfonie la apropierea telefonului de ureche și mai puțin fâșâit al vântului. Dezavantaje: dificil de ajustat, caracteristici reduse și durată redusă a bateriei.
5.Aparatul auditiv IntraAuricular, tip IIC sau invisible-in-the-canal.
Cel mai mic tip de aparat auditiv. Asemănător modelului CIC, dar cu grad sporit de invizibilitate. Avantaje: invizibil in canalul auditiv, fără microfonie la apropierea telefonului de ureche și mai puțin fâșâit al vântului. Dezavantaje: dificil de ajustat, caracteristici reduse și durată redusă a bateriei.
6.Aparatul auditiv RetroAuricular, tip RIC sau receiver-in-canal (difuzor în canal).
Mai mic decât primul model descris – BTE, dar ușor de manipulat și oferă o varietate de caracteristici high-tech. Se așează confortabil în spatele urechii, dar spre deosebire the tipul BTE – difuzorul aparatelor auditive de tip RIC este localizat la capătul unui fir subțire, producând o recepție superioară a sunetului cu mai puțină energie consumată.
7.Aparatul auditiv SLIM-RIC sau modelul RIC cu baterie litiu-ion.
Acest model de aparat auditiv este unic Signia, fiind creat de experții Signia. Funcționează asemenea modelelor RIC, dar oferă un design stylish și slim care redefinește experiența purtării unui aparat auditiv. Avantaje: design elegant smart, autonomie de până la 4 zile prin carcasa portabilă. Dezavantaje. Nu este compatibil cu orice grad de hipoacuzie.
Caracteristici adiționale
În funcție de alegerea dumneavoastră, puteți opta pentru diferite culori sau caracteristici.
Mai jos descriem câteva informații despre caracteristicile disponibile. După cum am menționat acestea nu se regăsesc la fiecare tip de aparat auditiv.
Reducerea zgomotului. Deși nu este infailibilă, această tehnologie reduce zgomotul de fundal, îmbunătățind înțelegerea vorbirii.
Microfoane direcționale. Permite ca sunetele din fața pacientului să se audă mai tare decât cele aflate în spatele subiectului.
Baterie reîncărcabilă. Aparatele auditive reîncărcabile exclud costurile suplimentare pentru schimbarea bateriilor. Trebuie doar să puneți aparatul auditiv la încărcat, la finalul serii, exact cum procedați cu telefonul.
Conectivitate. Se referă de obicei la conexiuni wireless cu dispozitive smartphone sau televizor prin Bluetooth, easyTek, sau alte forme de tehnologie. Conectivitatea se referă și la conexiunea wireless dintre 2 proteze auditive.
Telecomandă. Ne permite să accesăm setări precum volumul, fără a înlătura proteza auditivă.
Sincronizare. Se referă la utilizarea aparatului auditiv în tandem cu app-uri sau accesorii.
Etc.
Cum alegem un aparat auditiv
Primul pas spre decizie este să alegem tipul protezei auditive. În funcție de tipul hipoacuziei dumneavoastră această opțiune se poate schimba. Audiologul este în măsură să vă prezinte tipurile de proteze auditive compatibile cu pierderea de auz cu care ați fost diagnosticat. După ce ați decis tipul, urmează caracteristicile.
Înainte să decideți ce proteză auditivă să cumpărați trebuie să evaluați de ce caracteristici puteți beneficia și ce anume folosiți cu adevărat. În timp ce există o varietate de opțiuni disponibile, nu trebuie să cheltuiți bani extra dacă nu simțiți că aveți nevoie de ele. Spre exemplu, conectivitatea Bluetooth poate să nu își găsească scopul în viața unui pacient senior, care își dorește un model simplu de aparat auditiv.
Când vă decideți asupra acestui aspect întrebați-vă ce folos veți avea cu aceste opțiuni. Dacă dumneavoastră și audiologul decideți că anumite opțiuni nu sunt importante, vă puteți reorienta.
Să alegeți un specialist în care să aveți încredere că urmărește interesul dumneavoastră este foarte important, în special în acest pas al deciziei.
Cum găsim un centru de protezare auditivă profesională
Un specialist vă oferă mai mult decât un sfat de încredere. Audiologul ar trebui să vă explice despre diferite modele de aparate auditive disponibile, să vi le detalieze în funcție de compatibilitatea cu dumnevoastră, să vă arate cum funcționează și chiar să vă sublinieze prioritățile. Foarte util este să aveți șansa să probați mai multe modele. Când vă decideți asupra unui model este important să beneficiați de o perioadă de probă relevantă, în care să purtați aparatul zi de zi și să încercați să vă acomodați cu acesta. În tot acest timp contactul cu audiologul va face perioada de acomodare mai ușoară.
Încercați să vizitați mai multe centre de protezare auditivă și alegeți un specialist care v-a demonstrat profesionalism și încredere. Alegerea aparatelor auditive nu trebuie să fie o decizie luată în grabă și fără o cercetare amănunțită. Va trebui să depuneți puțin efort în acest proces, dar pentru a vă acomoda cu aparatul auditiv este foarte important să faceți alegerea perfectă pentru dumneavoastră. Nu vă grăbiți, cercetați ce opțiuni aveți și gândiți-vă că proteza auditivă este un aparat pe care îl veți purta zilnic.
În centrele de protezare auditivă profesională, Audiolux, îți testăm auzul GRATUIT! În plus, te bucuri și de alte beneficii:
- Perioadă de probă de 2 săptămâni pentru orice aparat auditiv
- 40% Reducere la al 2-lea aparat auditiv achiziționat
- Aparate auditive decontate CNAS, până la 100%
Telefon 0747773405
E-mail audiolux@pecef.ro
Ai întrebări? E simplu, suntem online! Click pe fereastra de chat