Zgomotul produs de unele jucării este deseori ușor de ignorat, deși suntem convinși că sunt părinți care ne pot contrazice. Realitatea, totuși, este că jucăriile prea zgomotoase reprezintă un risc semnificativ și o amenințare reală la sănătatea auzului pentru copii și adulți deopotrivă.
Sezonul sărbătoriilor este unul în care copiii primesc multe daruri, printre ele se numără și aceste jucării periculoase pentru auz. În continuare o să vă spunem cum să evaluați și să identificați un potențial risc între jucăriile copiilor dumneavoastră.
Cum ne dăm seama dacă o jucărie este prea zgomotoasă?
Când devine o jucărie prea zgomotoasă și poate contribui la instalarea unei hipoacuzii? Potențialul pericol este destul de greu de evaluat din mai multe motive. Hipoacuzia provocată de expunere la zgomot puternic este cauzată de o combinație de factori, în principal de intensitatea sunetului și de timpul la care suntem expuși la aceeași intensitate a sunetului. În anumite medii de lucru identificate ca fiind un pericol pentru auz persoanele sunt echipate cu protecție pentru urechi. Aceste medii presupun o expunere regulată (în cazul unei mediu de lucru zilnic) la sunete de 85 decibeli. Expunerea de 8 ore sau mai mult la sunete de această intensitate are drept rezultat pierderea auzului. Dar, pe măsură ce intensitatea sunetului crește peste 85 decibeli, hipoacuzia se va instala într-un timp mai scurt. De exemplu sunetul produs de o bormașină este de 100 db. Dacă veți utiliza bormașina fără a vî proteja auzul puteți suferi o pierdere de auz în mai puțin de 18 minute. Ca să facem comparația cu jucăriile zgomotoase ale copiilor, există jucării care emit sunete de o intensitate de 120 decibeli.
În plus, orice părinte vă poate spune că micuții lor găsesc întotdeauna modalități inedite de a-și utiliza jucăriile. Este foarte posibil ca o jucărie zgomotoasă care poate să nu reprezinte un pericol dacă este utilizată la o lungime de braț, să fie folosită chiar în dreptul urechii. Cu cât o persoană se află mai aproape de sursa de sunet, mai tare și periculos devine sunetul respectiv, ca să nu mai vorbim de faptul că de obicei copiii sunt cu mult mai mici decât adulții, și de exemplu sabia cu lumini și sunete care poate părea sigură pentru auz, utilizată la o lungime de braț de adult, va fi utilizată de un braț de două sau de trei ori mai mic ca al unui adult, ceea ce va face ca jucăria să fie foarte aproape de urechi și posibil foarte periculoasă pentru auz.
Cum știm dacă o jucărie este prea zgomotoasă?
Să identifici dacă una dintre jucăriile copilului tău este prea zgomotoasă nu este tocmai o știință exactă, fiind un cumul de factori. Totuși, iată câteva metode care te pot ajuta să determini dacă o jucărie este potrivită sau nu pentru auzul copillului tău.
Instalează pe telefon o aplicație care măsoară intensitatea sunetelor. În acest caz vei avea o măsurătoare rezonabilă a intensității sunetului și vei ști aproximativ câți decibeli produce o anumită jucărie.
Butonul de Test al jucăriei (Try Me) îți dă ocazia să auzi cât de tare se aude jucăria, înainte de a te decide dacă este potrivită pentru auzul copiilor ascultă jucăria chiar lângă urechea ta. Este deranjantă?
Dacă trebuie să strigați pentru a fi auziți, atunci când o anumită jucărie este pornită, cel mai probabil este un pericol real pentru auzul copiilor.
Dacă nu sunteți convinși că este o jucărie sigură și nu reprezintă un pericol pentru auz, mai bine nu o cumpărați. Dacă o jucărie pare inconfortabilă evitați să o cumpărați pentru copii.
Ce puteți face cu jucăriile zgomotoase
Este aproape inevital ca la un moment dat copilul dumneavoastră să prindă drag de o jucărie zgomotoasă, acestea fiind printre preferatele copiilor. Dacă nu doriți să aruncați jucăria și să confruntați reacția de supărare a micuțului, poate este mai bine să găsiți o alternativă. Dacă este vorba despre o jucărie cu baterii, este ușor să scoateți bateriile. Dacă micuțul își dă seama că jucăria preferată a rămas fără sunet și protestează puteți diminua intensitatea sunetului prin lipirea unei benzi sau leucoplast. În funcție de jucărie verificați dacă există posibilitatea să modificați volumul sau chiar să îi opriți sunetul.
Cel mai important, poate fi, în cazul în care copilul are vârsta necesară, să începeți să purtați discuții deschise cu copilul dumneavoastră despre cât de importantă este sănătatea auzului și ce trebuie să facem să ne protejăm urechile. Cel mai adesea auzul poate fi afectat după un timp de expunere constantă la zgomot puternic. Cu cât începeți mai devreme să îi educați pe micuți cu privire la sănătatea urechilor și auzului, cu atât mai pregătiți vor fi când vor ieși în lume.
Foarte important este să aveți în vedere testarea auzului. Auzul este unul dintre cele mai importante simțuri alături de vedere, cu o importanță majoră în dezvoltarea copiilor. Pentru copiii de peste 5 ani, auzul poate fi testat gratuit în toate cabinetele Audiolux.
Dacă doriți să aflați mai multe despre sănătatea auzului la copii, vă invităm să citiți mai departe
Cât de bine aude micuțul tău? și Dezvoltarea simțului auditiv