Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la hipoacuzie. Să explorăm legătura dintre aceste două condiții și cum pot persoanele afectate de diabet să își îngrijească auzul.
În Europa, conform ultimelor statistici, există 56 de milioane de pacienți afectați de diabet, spre deosebire de Statele Unite unde există 30 de milioane de pacienți cu diabet. La nivel național aproximativ 8% din populația țării suferă de diabet, de altfel România fiind printre cele mai afectate țări. Dintre aceștia un număr semnificativ de oameni se vor confrunta cu o pierdere de auz. De aici, punem întrebarea: Care este legătura între diabet și hipoacuzie, și cum pot pacienții cu diabet să se îngrijească de auzul lor. Ce fel de cercetări au fost realizate pe tema conexiunii dintre diabet și hipoacuzie și care sunt simptomele unei pierderi de auz?
Înainte să înțelegem relația dintre diabet și hipoacuzie, este important să înțelegem fiecare dintre aceste condiții în parte. Hipoacuzia este un subiect dezvoltat în cadrul blogului Audiolux, dar ce este diabetul și cum îi afectează pe pacienți?
Ce este diabetul?
O explicație simplă este că diabetul este o condiție în care nivelul glucozei din sânge este foarte ridicat. În diabetul zaharat de tip 1 corpul nu mai reușește să producă insulină. Există femei care dezvoltă diabet gestațional, care de regulă dispare după naștere.
Diabetul poate fi ținut sub control prin exerciții fizice, medicamente și injecții cu insulină. În prezent există mai multe scheme de tratament care pot influența medical parcursul bolii și pot preveni cele mai grave efecte ale diabetului netratat, precum afectarea vaselor de sânge, ochilor, rinichilor sau nervilor.
Pentru că în timp diabetul poate provoca probleme cu vasele de sânge și nervii auditivi, există riscul de hipoacuzie sau tinitus. Legătura dintre diabet și hipoacuzie nu a fost pe deplin înțeleasă. Încă este nevoie de cercetare pentru a înțelege de ce un număr atât de mare de diabetici sunt afectați de hipoacuzie, dar există câteva explicații în această privință.
Conexiunea dintre diabetici și hipoacuzie.
Conform unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite, diabeticii sunt de 2 ori mai predispuși să dezvolte o hipoacuzie ușoară sau medie în comparație cu persoanele fără diabet. Acesta este un număr extrem de ridicat, care semnalizează că trebuie realizate mai multe cercetări cu privire la acest subiect. Dovada existentă face trimitere la circulația sângelui ca fiind problema. Diabetul afectează circulația sângelui, iar pentru ca celulele ciliate din cohlee să recepționeze sunetele este nevoie de o bună circulație a sângelui. Când aceste celule se deteriorează apare hipoacuzia neurosenzorială.
Problema este că odată ce aceste celule sunt afectate, nu se mai pot vindeca sau regenera. Hipoacuzia neurosenzorială este permanentă și poate fi tratată sau simptomatic ameliorată prin protezarea auditivă (aparate auditive) sau implant cohlear. Hipoacuzia neurosenzorială se instalează pas cu pas odată cu înaintarea în vârstă, fiind foarte greu de detectat. Foarte mulți pacienți nu realizează ce au pierdut până când nu sunt serios afectați de efectele hipoacuziei. Din acest motiv trebuie ca sănătatea auzului dumnevoastră să devină o prioritate. Cu diabet de tip 1, administrarea corectă a insulei este critică atunci când ne gândim la complicații și la cât de devreme se dezvoltă acestea.
După cum am menționat, conexiunea dintre aceste două condiții nu a fost intens investigată. Cu cât aflăm mai multe, va fi mai ușor să combatem hipoacuzia ca un efect al diabetului, dar în acest moment prevenția și tratamentul sunt limitate. Diabetii trebuie să acorde o atenție specială auzului lor, să prevină expunerea la sunete puternice și să ia măsuri în legătura cu hipoacuzia care apare.
Pentru a preveni hipoacuzia, trebuie să înțelegem de ce și cum se întâmplă. În timp ce sunt multe forme de hipoacuzie, hipoacuzia neurosenzorială este comună și poate afecta pe oricine. Aceasta este și cea mai comună formă întâlnită la persoanele cu diabet. Când suntem expuși la sunete puternice, cohleea poate fi afectată. După o perioadă îndelungată de deteriorare, urechile noastre încep să nu mai detecteze anumite intensități și tonuri. La diabetici acest efect este exacerbat de circulația deficitară și afectarea nervilor.
Prevenirea și depistarea sunt cele mai importante aspecte în adresarea hipoacuziei. Cunoscând semnele hipoacuziei putem trata problema înainte să înceapă să ne afecteze viața și relațiile.
Semnele hipoacuziei
Semnele hipoacuziei sunt subtile, spre urmare este important să le recunoaștem atunci când se arată. Multe dintre ele ar putea fi igorate sau atribuite altor condiții, din acest motiv este important pentru diabetici să rămână vigilenți și să își reamintească că o pierdere ușoară de auz nu este mereu observabilă. Simptomele și semnele hipoacuziei includ:
Nevoia de a le cere oamenilor să repete ce au spus
Nevoia de a da volumul radio-ului, al muzicii în general sau al televizorului mai tare decât observați în mod obișnuit
Un efort suplimentar pentru a auzi vocile altor persoane
Dificultăți de a înțelege conversația în condiții zgomotoase (în special petreceri, restaurante sau spații aglomerate)
Un sentiment de extenuare cauzat de adunările sociale sau petreceri
O concentrare neobișnuită pentru a înțelege discuția
Tinitus – un sunet deranjant constant în ureche, de forma unui fluierat, bâzâit, șuierat, etc.
Dacă observați oricare dintre aceste simptome încercați să ajungeți cât mai curând la o testare auditivă. Cel mai important loc pentru o astfel de testare este bineînțeles în cadrul unui cabinet de audiologie, dar pentru un prim test puteți încerca și testarea auditivă online din cadrul site-ului nostru. Indiferent de cum considerați că auziți, o testare auditivă este recomandată o dată la câțiva ani. Dacă simțiți că ceva nu este în regulă, puteți merge pentru o evaluare completă. În cadrul centrelor de audiologie Audiolux consultația și testarea auditivă sunt servicii oferite gratuit.
Diabetul și tinitusul
Tinitusul, în mod particular, este comun printre diabeticii cu hipoacuzie. Tinitusul poate avea forme diferite, dar cel mai adesa este caracterizat ca un sunet persistent. Acest sunet poate fi:
- Bâzâit
- Zumzet
- Vuiet
- Țiuit
- Fluierat
Aceste sunete fantomă pot varia în intensitate și frecvență. Spre exemplu, în unele cazuri tinitusul poate fi doar un sunet de fundal. Alteori, este foarte posibil să vă distragă atenția indiferent de ce faceți. Există două tipuri de tinitus: obiectiv și subiectiv. Tinitusul obiectiv este o formă rară care poate fi auzită de doctor în momentul în care vă testează urechile. Este de obicei cauzat de un vas de sânge afectat. Tinitusul subiectiv poate fi auzit doar de către pacient.
Tinitusul poate fi tratat în tandem cu hipoacuzia și ameliorat prin utilizarea tratamentelor specifice tinitusului. Dacă suferiți de tinitus, poate fi un semn că ceva mai serios, ca de exemplu o formă de hipoacuzie, este cauza tinitusului.
Cum ne protejăm urechile/auzul ca diabetic
Este important să ne aducem aminte că hipoacuzia neurosenzorială poate deveni o problemă pentru oricine, indiferent de vârstă. De fapt, multe persoane sub vârsta de 50 de ani au o pierdere ușoară de auz, iar acest număr este mai mare în cazul diabeticilor. Diabeticii sunt mai predispuși la hipoacuzie decât orice alt grup de oameni de aceeași vârstă.
Ne putem proteja auzul prin:
• Ajustarea intensiții sunetului. În special atunci când purtăm căști, fiți sigur că volumul la care ascultați muzică este unul bine acceptat de urechi și limitați timpul de ascultare la câteva ore pe zi. De asemenea, trebuie să fiți atenți și la intensitatea sunetului de la televizor sau în mașină unde vă aflați într-un spațiu mic.
• Folosiți dopuri de urechi – în special la concerte, festivaluri sau locuri zgomotoase în general. Nu gândiți despre dopurile de urechi că sunt nefolositoare pentru că acestea vă protejează sănătatea auzului.
• Luați pauze. Oamenii nu sunt construiți să trăiască în spații unde există zgomot continuu. Opriți muzica și televizorul din când în când și bucurați-vă de liniște. Aceste pauze dau ocazia urechilor să se odihnească și să se recupereze. Dacă locuiți în oraș cu atât mai mult încercați să vă acordați zilnic aceste momente prețioase de liniște.
• Protejați-vă auzul la serviciu. Dacă lucrați în medii de lucru zgomotoase precum armate, medii industriale sau de construcții fiți siguri că v-ați luat măsurile necesare pentru a vă pune la adăpost sănătatea auzului. Muncitorii din aceste medii sunt cei mai predispuși la pierderea auzului, iar diabetul este un risc adăugat.
• Testați-vă auzul în mod regulat. Ar trebui să vă testați auzul cel puțin o dată la câțiva ani, dacă nu chiar mai des. Diabeticii, în particular, ar trebui să beneficieze frecvent de audiograme. Puteți găsi și centre de audiologie unde audiogramele sunt gratuite, spre exemplu în orice centru Audiolux.
V-a fost util acest articol? Indiferent dacă în acest moment vă confruntați sau nu cu o pierdere de auz, sunt multe de învățat despre urechi și despre cum funcțonează. În blogul Audiolux aveți acces la o galerie de articole despre sănătatea auzului. Pentru a fi la curent cu articolele postate săptămânal, vă invităm să vă abonați la newsletterul Audiolux.