Relațiile pe care le avem cu persoanele apropiate sunt extrem de importante. Prietenii, familia, partenerul de viață și colegii reprezintă o mare parte din viața noastră, și ne dorim să avem o comunicare cât mai frumoasă cu ei. Iată câteva sfaturi despre cum să ne păstrăm relațiile sociale în timp ce ne confruntăm cu hipoacuzia.
Petrecem mult timp înconjurați de oameni. Prietenii și familia sunt o sursă mare de fericire, dar hipoacuzia poate să reprezinte o tensiune în relațiile cu cei apropiați. Totuși sunt metode prin care să depășim aceste provocări și să ne întărim relația cu cei dragi.
Efectele hipoacuziei asupra relațiilor
Impactul pe care îl are hipoacuzia unei persoane asupra membrilor familiei și partenerului de viață este un subiect mult discutat. O pierdere de auz poate duce la neînțelegeri, în special dacă cei apropiați nu înțeleg prin ce trece cel afectat de hipoacuzie. Din acest motiv pacienții cu hipoacuzie ajung să se simtă izolați și singuri. Dacă aveți membri din familie care sunt insensibili la nevoile dumneavoastră, primul pas către rezolvarea acestor neînțelegeri este să nu vă schimbați dumneavoastră, dar mai degrabă să lucrați la schimbarea viziunii lor. Oferiți-le cât mai multe informații despre hipoacuzie și încercați să discutați metode despre cum relația se poate îmbunătăți.
Dacă devin frustați atunci când îi rugați să repete ce au spus, explicați-le că nu ajută deloc situației. Trebuie să înțeleagă că vă doriți să înțelegeți ceea ce vă spun, dar uneori poate fi dificil să distingeți cuvintele. Dacă în mod frecevent fac rezervare în locuri zgomotoase, rugați-i să țină cont atunci când se poate. Acest lucru poate să însemne să schimbe locația sau să găsească zone mai liniștite ale locului unde mergeți. Nu trebuie să vă pară rău că vă apărați și faceți eforturi să vă îmbunătățiți experiența.
Dacă trăiți cu o persoană care se confruntă cu hipoacuzie, în special dacă această persoană este partenerul de viață, există metode prin care relația se poate îmbunătăți pentru ambii parteneri.
Alături de un partener de viață și hipoacuzie
Hipoacuzia și căsnicia nu se împacă întotdeauna perfect, mai ales atunci când hipoacuzia este ignorată de pacient și rămâne netratată. Dacă aveți un partener de viață cu hipoacuzie, pot apărea anumite neînțelegeri care conduc la sentimente de frustrare. Este posibil să asculte televizorul, radioul prea tare, să nu răspundă atunci când sunt strigați sau să nege că sunt afectați de o pierdere de auz. Totuși, trebuie înțeles că nimic din cele menționate nu este făcut cu intenție. Este foarte important să ne reamintim că problemele lor de auz îi afectează mai mult pe ei decât îi impactează pe cei din jur.
Dacă deveniți frustați cu anumite aspecte ale hipoacuziei lor, încercați să găsiți soluții care să fie utile ambilor parteneri.
Dacă au apeluri pierdute de la dumneavoastră, puteți să îi propuneți să utilizeze volumul maxim la soneria telefonului și funcția de vibrații.
Dacă se simt confortabil, puteți să îi atingeți ușor de fiecare dată când doriți să comunicați. O soluție mai discretă care poate lua cu succes locul unei atenționări cu tonul vocii ridicat.
Mulți pacienți cu pierdere de auz, nu îi pot înțelege pe cei care le vorbesc fără să stabilească contact vizual.
Dacă sunteți frustați de o neînțelegere, încercați să le vorbiți clar și să vă orientați către o altă formă de comunicare.
Pentru cei care locuiesc cu parteneri care nu au fost încă diagnosticați, încercați să le vorbiți discret despre hipoacuzie. Spuneți-le despre simptomele pe care le-ați observat și despre beneficiile reale pe care le-ar avea dacă ar apela la un specialist. Vă puteți oferi să le fiți alături în acest demers. Evitați să îi confruntați public cu privire la această problemă. Până la urmă, trebuie să înțelegem că este o decizie personală și ce puteți face este să îi încurajați în mod pozitiv.
Cum recunoaștem simptomele hipoacuziei
Când ne confruntăm cu hipoacuzie poate fi dificil, dar poate fi mai dificil dacă nu știți că aveți această problemă. Simptomele hipoacuziei pot fi trecute cu vederea sau confundate cu alte probleme, deci este important să fim vigilenți. Iată cele mai comune simptome ale hipoacuziei:
Iritabilitate – Este comună din multe motive. Fustrarea de a nu putea înțelege conversațiile, extenuarea mintală și lipsa de concentrare toate pot conduce la iritabilitate.
Țiuitul urechilor sau tinitusul, pot fi rezultatul unei pierderi de auz. În cele mai multe cazuri, tinitusul este un simptom, nu o condiție de sine stătătoare.
Atenție scăzută. O persoană cu pierdere de auz poate să pară neatentă, dar în realitate nu vă poate auzi.
Oboseala psihică este un alt simptom comun al hipoacuziei, pentru că creierul este suprasolicitat la o atenție sporită.
Probleme conversaționale. În funcție de gradul pierderii de auz, unii pacienții au probleme cu anumite consoane sau anumite voci. Din acest motiv, este posibil să le fie îngreunată comunicarea.
Factor de disconfort. Persoanele cu hipoacuzie ascultă de obicei cu un sonor ridicat emisiunile TV sau radio. Nivelul de confort poate să devină depășit pentru cei care au un auz normal. Dacă nu fac acest lucru, nu pot înțelege cu claritate.
Anxietatea socială și izolarea sunt comune în acest caz, din moment ce zgomotul petrecerilor și restaurantelor poate deveni haotic și greu de distins.
Dacă credeți că dumneavoastră sau o persoană apropiată sunteți afectați de hipoacuzie, este mai bine ca problema să fie rezolvată cât mai din timp posibil. Cu cât pierderea de auz este identificată și diagnosticată, cu atât mai devreme pacientul poate să primească tratamentul care se impune. Dacă pacientul nu este conștient că are o pierdere de auz, este foarte util să afle cât mai multe informații despre ce înseamnă hipoacuzia. În urma informațiilor adunate le poate fi mai ușor să se adapteze problemei și să caute soluții. Spre exemplu, odată ce o persoana se identifică cu o problemă de auz, poate să streacă mai ușor peste momentele neplăcute și să prindă curaj să îi roage pe cei din jur să repete ce au spus, să vorbească mai tare sau să reducă volumul muzicii.
Aparatele auditive devin o soluție, dacă așa vor alege. Decizia de a purta aparate auditive are un impact foarte mare, dar există pacienți care se simt presați de prieteni sau familie. Deși cei apropiați au cele mai bune intenții, este o decizie personală care trebuie luată fără presiune. Dacă bănuiți că dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră aveți o pierdere de auz primul pas este să faceți o testare auditivă, care poate fi realizată gratuit – în centrele Audiolux. Mai departe puteți discuta cu specialistul audiolog beneficiille purtării unei aparat auditiv.
Cum ne ajută aparatul auditiv în relațiile sociale
Pentru multe persoane, în special cei care au devenit hipoacuzici în timp, comunicarea verbală este ceva care le lipsește. Aparatul auditiv le dă șansa să poarte o conversație așa cum obișnuiau, deși cu ceva diferențe. Tehnologia aparatelor auditive s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani și aparatele auditive performante pot în prezent să ofere o experiență auditivă foarte aproape de natural.
Comunicarea verbală este cea mai rapidă și eficientă formă de comunicare, preferată de multe persoane. Cei care au în familie un membru cu hipoacuzie spun că își doresc să poarte conversații cu aceștia, dar se tem să nu fie greșit înțeleși sau să le creeze un sentiment de anxietate. Deși aparatul auditiv poate să necesite o perioadă de acomodare, mulți purtători spun că în urma protezării s-au simțit mai puțin singuri și mai deschiși spre socializare. Multe persoane sunt rezervate când vine vorba de proteze auditive, dar o simplă probă cu modelul potrivit de aparat auditiv poate să le deschidă dorința de a-și îmbunătăți viața sociala cu ajutorul acestora.
Dacă sunteți în căutarea mai multor informații despre hipoacuzie, în blogul Audiolux aveți acces săptămânal la noi articole. Indiferent dacă aveți o pierdere de auz sau nu, aceste articole vă ajută să înțelegeți mai bine aparatele auditive, cum să avem grijă de sănătatea auzului nostru și cum să abordați problema hipoacuziei de orice tip. Pentru a fi informat la timp, abonați-vă la newsleterrul nostru.