
Este foarte important să realizați o audiograma în cazul în care considerați că auzul dumneavoastră a fost afectat. Dar, cum interpretăm rezultatul? Acest articol va explica ce trebuie să cunoaștem despre testul de auz, pentru a vă putea adresa audiologului dumneavoastră cu întrebări mai eficiente.
În primul rând trebuie să știți că audiograma va fi interpretată de un medic ORL sau audiolog. Odată ce aveți rezultatul disponibil veți avea o înțelegere aprofundată a auzului dumneavoastră și veți ști cu ce hipoacuzie vă confruntați. Cu ajutorul audiogramei se determină aparatele auditive pe care le puteți folosi și care este următorul pas în tratamentul dumneavoastră. Acesta este un test important, dar rezultatul poate fi confuz pentru un ochi neexperimentat. Încercăm să punctăm câteva informații utile.
Cum funcționează audiograma?
Audiogramele sunt nedureroase, teste relativ rapide care determină starea auzului. Funcționează prin înregistarea răspunsului dumneavoastră la anumite sunete și interpretează rezultatul în funcție de aceste răspunsuri. În timpul audiogramei veți fi așezați pe un scaun și veți primi o pereche de căști. Acestea vor fi puse pe urechi și prin ele vor fi redate o serie de sunete scurte la anumite intensități și frecvențe. Aceste sunete vor rula în urechea stângă mai întâi și ulterior în urechea dreaptă. Următorul pas este ca audiologul să testeze și abilitatea de a auzi anumite cuvinte și fraze după aceste tonuri statice.
Rezultatul este de forma unui grafic. Acest grafic este audiograma. Urechile vor fi reprezentate separat, iar rezultatele pot fi diferite sau similare. Acest grafic vă va arată cât de bine puteți auzi la anumite intensități și frecvențe, alături de scorul de recunoaștere a cuvintelor (rezultatul audiogramei vocale).
Ce reprezintă linile
Pe audiogramă veți vedea 2 axe. O axă (orizontală) reprezintă frecvența, iar axa verticală reprezintă volumul în decibeli sau cât de tare se aude un sunet; sunetele mai tari fiind in josul axei, iar sunetele mai încete fiind în susul axei. Când ne uităm la curba pe care audiograma a format-o vom ști că fiecare sunet care se află dedesubtul curbei se aude, iar sunetele de deasupra curbei nu se aud. Dacă nu aveți o pierdere de auz curba va fi exact pe axa orizontală.
Testele auditive analizează auzul de la 250 Hertz la 8000 Hz, care acoperă în totalitate vorbirea umană și mult mai mult de atât. Vocalele se află în partea de jos a auzului, în timp ce consoanele se află în partea de sus a auzului. Acesta este motivul pentru care cele mai multe persoane cu pierdere de auz aud cu greu consoanele sau vocile copiilor și ale femeilor: acestea fiind sunete de frecvență înaltă, iar de obicei frecvențele înalte sunt primele afectate.
Liniile audiogramei înregistrează abilitatea fiecărei urechi de a auzi. Veți vedea două lunii pe audiogramă, una pentru urechea stângă și una pentru urechea dreaptă. Dacă aceste linii sunt similare înseamnă că aveți un auz simetric, mai exact urechile dumneavoastră au aceeași capacitate de a auzi și nu există nici o discrepanță între ele. Dar, multe persoane au de fapt auzul asimetric, ceea ce înseamnă că urechile aud diferit.
Cel mai probabil linia va fluctua pe grafic. Acest lucru presupune că fiecare om poate avea un nivel diferit de auz pentru fiecare ureche, în funcție de sunetul pe care îl aude. Cele mai multe persoane aud frecvențele joase și mai puțin pe cele înalte, iar acest lucru se intensifică cu vârsta. Totuși, există și hipoacuzie concentrată pe pierderea frecvențelor joase, iar audiograma dumneavoastră va ajuta să înțelegem ce frecvențe auzim cel mai bine.
Ce este audiograma vocală?
Audiograma va determina și cât de bine înțelegem vorbirea. Această înțelegere este reprezentată ca un scor de recunoaștere a cuvintelor. Acest tip de testare se mai numește și audiograma vocală. Rezultatul audiogramei vocale se află în josul paginii nefiind înregistrat pe audiogramă în sine. Acest lucru este din cauza faptului că abilitatea de a recunoaște cuvinte este diferită de capacitatea de a auzi sunete și se poate întâmpla ca auzul să fie bun, dar pacienții să înțeleagă cu greu discursul. În același timp, persoanele cu auzul deteriorat să înțeleagă conversația prin labiolectură (citirea pe buze).
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să depuneți un efort pentru a înțelege discursul, acest aspect al testării poate determina dacă problema este conectată cu auzul. Dacă dificultatea constă doar în înțelegerea și repetarea discursului, acesta este un semn a unei afecțiuni de procesare auditivă sau a unei condiții neurologice, nu de pierdere a auzului. Este foarte important să facem o diferență între aceste condiții, înainte să luăm în considerare un tratament.
În funcție de gradul hipoacuziei, puteți avea o dificultate mai mică sau mai mare când vine vorba de înțelegerea vocilor. Dacă înțelegeți cu greu discursul și aveți o pierdere de auz, audiologul vă poate recomanda aparatele auditive.
Cât de gravă este hipoacuzia mea?
Hipoacuzia dumneavoastră poate fi o condiție ușoară, moderată, severă sau profundă.
Hipoacuzia ușoară înseamnă că cel mai încet sunet pe care îl puteți auzi este de 20-40 decibeli. Spre exemplu este posibil să auziți cu greu sau să nu auziți un ceas care ticăie.
Hipoacuzia moderată înseamnă că cel mai încet sunet pe care îl puteți auzi este de 40-70 decibeli. În acest caz va trebui să faceți un efort pentru a înțelege o conversație și pentru a auzi soneria telefonului.
Hipoacuzia severă înseamnă că cel mai încet sunet pe care îl puteți auzi este de 70-90 decibeli. Cu acest grad de hipoacuzie nu puteți înțelege discursul fără un aparat auditiv.
Hipoacuzia profundă înseamnă că cel mai încet sunet pe care îl puteți auzi este de 90-120 decibeli, în cazul în care puteți auzi ceva. Aparatele auditive pot fi ineficiente la acest nivel.
Ce formă de hipoacuzie am?
După cum am menționat, graficul descrie dacă există o hipoacuzie de frecvențe înalte sau o hipoacuzie de frecvențe joase.
Înafară de această împărțire, există și forme de hipoacuzie într-un sens mai fizic. Există 3 tipuri de hipoacuzie și sunt influențate de cauza pierderii de auz. Acestea sunt:
Hipoacuzie neurosenzorială. 90% dintre cazurile de hipoacuzie sunt de această formă, fiind cea mai comună condiție hipoacuzică. Cauza este deteriorarea cohleei și a micilor celule din interiorul ei. Când aceste celule de forma unor perișori se deteriorează nu mai pot recepționa sunetul la fel de ușor. În general sunetele de frecvență înaltă sunt primele afectate. Această formă de hipoacuzie este permanentă și necesită aparate auditive. Hipoacuzia neurosenzorială include probleme cu nervii auditivi, care transmit informația sonoră la creier.
Hipoacuzia de transmisie. O formă mai rară de hipoacuzie care este cauzată de blocaje sau anumite creșteri în ureche. Aceste blocaje pot fi temporare sau operabile, în care se includ și tumorile, creșteri osoase și chiar un dop de ceară.
Hipoacuzia mixtă. Este o formă cumulată de pierdere de auz, formată din hipoacuzia neurosenzorială și hipoacuzia de transmisie. În timp ce aspectul transmisiei poate fi de regulă rezolvat sau operat, aspectul neurosenzorial este permanent.
Discutați cu audiologul
Dacă vă îngrijorează cum ați putea înțelege rezultatul audiogramei, asigurați-vă că îi cereți audiologului cât mai multe informații. Rugați-l pe audiolog să vă indice aspectul graficului și să vă explice abilitatea dumneavoastră de a auzi. În timp ce puteți afla multe informații din mediul online, este posibil să nu aveți cum să ajungeți la același nivel de instruire pe care îl are audiologul. Cei mai mulți specialiști sunt deschiși să vă ofere cât mai multe informații și ar trebui să primiți rezultatul dumneavoastră printat pentru o viitoare referință. Rezultatul audiogramei este folosit de către audiolog pentru a vă recomanda aparatele auditive compatibile cu nevoile dumneavoastră.
V-a fost util acest articol? Dacă doriți să aflați mai multe informații despre sănătatea urechilor și auzului dumneavoastră, vă invităm să răsfoiți galeria de articole din blogul Audiolux. Blogul Audiolux este creat în scopul de a informa și educa publicul larg cu privire la sănătatea auzului și hipoacuzie. Descoperiți articolele curente sau abonați-vă la newsletter pentru a nu rata noile postări.