După cum am precizat în articolul anterior, hipoacuzia mixtă este o formă dublă de hipoauzie, care s-a individualizat prin numeroasele particularități. Persoanele afectate de hipoacuzia mixtă se diferențiază simptomatic de cei care suferă de hipoacuzie neurosenzorială sau hipoacuzie de transmisie, acesta fiind motivul pentru care și-a câștigat individualitatea.
Jumătate din hipoacuzia mixtă este hipoacuzie neurosenzorială. Acest fapt presupune că avem de-a face cu o cohlee deteriorată. Cohleea este parte a urechii interne, formată dintr-un canal osos răsucit în spirală, cu celule mici de forma unor fire de păr care preiau sunetul. Când aceste celule se deteriorează, auzul este afectat. De cele mai multe ori, pierderea auzului se întâmplă progresiv, iar anumite sunete sau frecvențe vor fi primele afectate. Această formă de hipoacuzie este incurabilă, dar poate fi tratată prin protezarea auditivă sau implant cohlear.
Hipoacuzia de transmisie este cealaltă jumătate a hipoacuziei mixte. Acest tip de hipoacuzie poate să varieze mult pentru că la baza ei stau cauze diverse. Este în general caracterizată ca un blocaj în urechea medie, care împiedică sunetul să își urmeze calea firească. Acest blocaj poate fi benign – fluid sau cerumen, sau poate avea cauze mai delicate precum excrescențe osoase sau tumori. Gradul de vindecare este în directă conexiune cu cauza. Odată ce blocajul este înlăturat, auzul ar trebui să se remedieze.
Simptomele hipoacuziei mixte
Simptomele hipoacuziei mixte se pot schimba în funcție de pacient. În funcție de severitatea problemei, cei care suferă de hipoacuzie mixtă pot fi ușor afectați până la un grad avansat de surditate. În timp ce simptomele hipoacuziei de transmisie și hipoacuziei neurosenzoriale pot să difere, ambele forme cauzează dificultăți de auz unilateral sau bilateral.
Când discutăm despre simptome, este indicat să le atribuim cauza. Aspectul neurosenzorial al hipoacuziei se manifestă astfel:
• De cele mai multe ori, hipoacuzia neurosenzorială este bilaterală, însemnând că auzul este afectat la ambele urechi.
• Conversațiile pot fi dificil de înțeles, în special în locuri zgomotoase.
• Anumite sunete – consoanele vorbite, pot fi dificil de auzit.
• Tinitus sau un sunet deranjant în ureche
• Sunetele înalte se aud cu dificultate
Trebuie să ținem cont că hipoacuzia de transmisie poate avea și simptome fizice, precum:
• Pierderea unilaterală a auzului, când una dintre urechi este mai afectată de pierderea auzului.
• Presiune, durere sau senzația de înfundare unilaterală sau bilaterală
• Miros neplăcut sau scurgeri la nivelul urechii
Netratată, hipoacuzia poate provoca un număr de efecte edverse, dintre care multe sunt emotionale și psihice. Mulți pacienți hipoacuzici nu realizează natura simptomelor decât în momentul în care sunt diagnosticați și primesc tratament.
• Iritabilitate sau frustare
• Lipsa de emoții pozitive la sunet (muzică, conversații, etc)
• Evitarea interacțiunilor sociale
• Sentimente de izolare sau depresie
• Extenuare psihică sau un sentiment de oboseală de cauze necunoscute, la finalul zilei.
Dacă experimentați simptome din ambele forme de hipoacuzie – de transmisie și neurosenzorială, există o șansă ca ambele să fie prezente. În acest caz ar trebui discutat tratamentul pentru hipoaucuzia mixtă.
Cauze ale hipoacuziei mixte
Există o cauză principală a hipoacuziei neurosenzoriale: expunerea prelungită la sunete puternice. Expunerea prelungită la sunete puternice poate deteriora cohleea, provocând hipoacuzia neuronsenzorială. Din acest motiv, mediile zgomotoase precum cluburile, concerte sau poligonul de tragere pot fi periculoase.
Hipoacuzia de transmisie poate fi cauzată de un număr de factori, printre care:
• Excrescență osoasă
• Timpan avariat
• Tumori
• Infecții
• Acumulări de ceară
• Fluid în urechea medie
• Obiecte blocate în ureche(în special la copii)
Există întotdeauna șanse să dezvolți o pierdere de auz, dar prevenția și conservarea sănătății auzului contribuie enorm pe termen lung. Hipoacuzia neurosenzorială poate fi evitată prin purtarea unei protecții adecvate, precum dopurile de urechi. Hipoacuzia de transmisie nu poate fi întotdeuna evitată, dar prin uscarea riguroasă a urechilor evităm eventuale infecții sau blocaje.
Tratamentul hipoacuziei mixte
Tratamentul pentru hipoacuzia mixtă este un proces format din mai mulți pași. Pentru că ambele forme de hipoacuzie sunt prezente, este nevoie să le tratăm separat. Veți trece printr-o serie de teste. Hipoacuzia conductivă se depistează cu ușurință prin audiogramă. În cazul unei hipoacuzii de transmisie cu tumori sau dop de ceară, pot suporta diferite proceduri de îndepărtare a blocajului, iar infecțiile pot fi tratate cu antibiotice.
Hipoacuzia neurosenzorială este mai dificil de tratat, iar deseori este permanentă. Dar, această formă de hipoacuzie poate fi alinată cu aparate auditive. Aparatele auditive moderne sunt mai avansate decât predecesoarele și oferă o experiență auditivă naturală. Odată ce hipoacuzia de transmisie este tratată, specialistul ales de dumneavoastră poate recomanda protezarea auditivă. Este posibil să nu aveți sentimente plăcute în privința protezelor auditive, dar este o idee foarte bună să le încercați.
Dacă sunteți interesați de subiecte legate de aparatele auditive, sau doriți să cercetați din curiozitate articole despre sănătatea auzului sau hipoacuzie, blogul Audiolux vă pune la dispoziție săptămânal articole de interes din domeniu. Dacă vă doriți să fiți la zi cu postările noastre vă invităm să vă abonați la Newsletterul Audiolux.
Toate cele bune!
Pe data viitoare,
Echipa Audiolux.
Vrei să intri în contact cu unul dintre specialiștii noștri? Accesează pagina de contact