Hipoacuzia indusă de zgomot
Sunete de care nu știai că îți pot afecta auzul
Auzul este un aspect esențial din viața de zi cu zi, dar de cele mai multe ori nu realizăm când ne expunem la sunete care ne pot afecta ireversibil simțul auzului.
Despre auz
Cauzele pierderii auzului includ: infecții, înaintarea în vârstă și leziuni cerebrale, dar una dintre cele mai comune și actuale cauze este expunerea la sunete cu impact puternic auditiv, de exemplu sunetul petardelor, dar și multe altele pe care le considerăm inofensive.
Hipoacuzia reprezintă pierderea auzului provocată de zgomot puternic, indiferent de timpul de expunere, sau poate fi provocată chiar prin ascultarea unor sunete la intensitate peste gradul de confort, pentru perioade prelungite de timp.
Fiecare dintre noi avem mici celule de forma unor firișoare de păr, situate în urechea internă care cuprinde melcul sau cochilia (cohlea) ce percepe frecvențe, vibrează și transmite semnale nervului auditiv, realizând astfel auzul. Diferite grupuri de celule interpretează diferite frecvențe. În timp, dacă suficiente celule ciliate sunt deteriorare atunci rezultatul este pierderea auditivă.
Sunete care ne afectează auzul
Urechea umană sănătoasă are capacitate să perceapă sunete între 20 și 20,000 Hz. Totuși, anumite sunete pot cauza hipoacuzii pe termen lung sau permanente, fie prin expunere imediată sau după perioade prelungite de expunere. Sunetele se măsoară în decibeli (reprezentat cu simbolul dB). Conversațiile obișnuite au loc la o intensitate medie de 60 dB, o intensitate confortabilă și sigură pentru auz. Însă, de exemplu, un concert cu muzică rock are loc la o intensitate medie de 120 dB, ceea ce poate rezulta într-o deteriorare a auzului instalată progresiv după primele 15 minute. Simplu spus, cu cât intensitatea sunetului este mai scăzută cu atât mai mult timp ne putem expune unui mediu acustic. Când intensitatea sunetului este crescută, este critic să petrecem cât mai puțin timp posibil în mediul respectiv, pentru a putea preveni o pierdere auditivă.
Intervale ale sunetului pe care nu le considerăm că ne pot periclita auzul, dar care totuși o fac:
85 – 100 dB
Durează între 6 – 8 h pentru a cauza pierderi de auz
Aceste sunete pot fi:
Trafic intens
Aer condiționat situat foarte aproape de ureche
Bar zgomotos
Uscător de păr
Motocicletă
Jucărie cu sunet (aproape de ureche)
Muzică la intensitate maximă
110 – 180 dB
(Expunere necesară de 30 minute, în funcție de nivel)
Sunetele pot reprezenta:
Concert rock (în apropierea boxelor)
Tunete
Sirena vehiculelor de urgență
Explozia unui balon (situat aproape de ureche)
Zgomotul produs de agitația unui stadion aglomerat
Petardă
Explozia unui airbag
Decolarea unui avion
Cum prevenim instalarea unui pierderi de auz?
1. Suntem mereu conștienți de intensitatea sunetelor care ne înconjoară
2. Limităm expunerea la sunete puternice și purtăm antifoane/ dopuri de urechi, oricând este necesar
3. Ne testăm în mod regulat auzul
Cea mai simplă metodă de a evita instalarea unei pierderi auditive este să fim conștienți și alerți cu privire la intensitatea sunetelor la care ne expunem, indiferent de mediul în care ne aflăm. Dacă facem tot posibilul să ne aflăm în medii cu o intensitate a sunetului de până în 85 dB ne asigurăm că am luat măsurile necesare pentru un auz sănătos pe termen lung.
Dacă suntem nevoiți să ne expunem unui mediu sonor care ne poate periclita auzul, trebuie să încercăm să limităm timpul de expunere pe cât posibil și să luăm în calcul utilizarea unor dopuri de urechi, antifoane, pe care le putem achiziționa din orice farmacie și le putem adăuga produselor de necesitate pe care să le purtăm zilnic la noi, pentru orice eventualitate. Pentru copii, în special, căștile antifonice trebuie privite ca un must în trusa zilnică.
Dacă vă întrebați cum puteți cunoaște ușor intensitatea sunetelor la care sunteți expuși, vă recomandăm să instalați pe telefon aplicațiile destinate măsurării sunetelor, de tip sonometru, care sunt la îndemâna oricui. Inclusiv ceasurile inteligente pot avea funcții de monitorizare permanentă a nivelului sonor și posibilitatea de notificare în momentul când vă expuneți unui nivel sonor periculos.
Prevenția este cel mai eficient tratament în orice situație și prin aceste minine măsuri putem să ne asigurăm că ne păstrăm auzul nostru și pe al copiilor noștri sănătos pentru cât mai mult timp.
În plus, nu uitați, în orice cabinet Audiolux copiii (cu vârsta împlinită de 5 ani) și adulți de orice vârstă își pot verifica starea auzului prin testările auditive complete și 100% gratuite pe care le oferim, fără obligații. Vă așteptăm cu drag în cabinete!
Suntem curioși, ce măsuri luați pentru păstrarea sănătății auzului? Scrie-ne și răspăndește o metodă excelentă de prevenție a hipoacuziei, o afecțiune silențioasă care impactează enorm calitatea vieții.
Dacă aveți întrebări sau recomandări, le așteptăm pe adresa de e-mail audiolux@pecef.ro și vă asigurăm că răspunsul se întoarce în cel mai scurt timp.
Cu recunoștință,
Echipa Audiolux.