De ce dor anumite sunete? (Cu sau fără hipoacuzie)
Vrei să reduci sensibilitatea la sunete? Află cum!
Dacă s-a întâmplat vreodată să vă treacă fiori la auzul unghiilor pe o tablă, atunci știți cât de deranjante pot fi anumite sunete. Bineînțeles că unii oameni au o sensibilitate mai crescută la sunet. În timp ce majoritatea oamenilor răspund negativ la sunete excesiv de puternice în intensitate sau sunete foarte ascuțite, există anumiți oameni care sunt copleșiți de sunete din viața de zi cu zi.
Sensibilitatea la sunet afectează orice om cu funcție auditivă, inclusiv pe cei care se confruntă cu hipoacuzie, de orice tip. Totuși, aceasta este mai comună la persoane cu anumite forme de hipoacuzie, precum hipoacuzia neurosenzorială sau hipoacuzia asociată cu înaintarea în vârstă. În plus, o hipersensbilitate auditivă poate fi caracteristică și persoanelor afectate de un sunet sunet persistent în urechi sau tinitus.
Pentru a combate efectele neplăcute ale sunetelor care ne provoacă durere, este important să înțelegem diferitele forme de sensibilitate la sunet. Când înțelegem cauza acestei sensibilități, putem face pași utili spre îmbunătățirea experienței auditive.
Diferite tipuri de sensibilitate la sunet
Sensibilitate la zgomote puternice
Persoanele cu auz neafectat găsesc de obicei sunetele puternice inconfortabile. Sunetele cu frecvență între 2000 și 5000 Hz sunt cunoscute ca fiind dificil de ascultat. Există 2 motive:
În primul rând, funcția auzului este afectată atunci când este expusă la zgomote puternice. În fapt, orice sunet care depășește 85 decibeli poate provoca o pierdere de auz. Aceste sunete avariază nervii auditivi, membranele sau celulele ciliate ale urechii, fiind logic că percepem aceste sunete ca fiind neplăcute. Pentru că aceste sunete sunt inconfortabile, suntem mai degrabă înclinați să schimbăm mediul în care ne aflăm sau să diminuăm intensitatea sunetelor, pentru a ne proteja auzul de la expunere la zgomote tari.
În al 2-lea rând cercetările au arătat că creierul răspunde diferit la sunete înalte, în mod particular cele care se află între 2000 și 5000 Hz. Deși nu poate fi explicat pe deplin ce se întâmplă cu adevărat, studiile au confirmat că o anumite parte a creierului, amigdala cerebrală, devine activă când auzim sunete de această intensitate. Pentru că amigdala cerebrală este responsabilă pentru reacțiile noastre emoționale, acest lucru poate explica de ce aceste sunete pot provoca o senzație de disconfort, frică sau chiar panică.
Hiperacuzia – hipersensibilitate la zgomot
În general oamenii pot tolera sunete de până la 85-90 decibeli înainte de a deveni sensibili. În cazuri de hiperacuzie, abilitatea de a tolera sunetele este scăzută, spre urmare nivelul de confort în prezența sunetelor este mai scăzut decât în mod normal.
Din fericire, hiperacuzia poate fi tratată prin purtarea unor aparate auditive, care diminuează impactul sunetelor de zi cu zi, inclusiv a sunetului de fundal. Prin reducerea sensibilității la sunet, aparatele auditive atent programate pot contribui semnificativ la starea de restabilire a stării de confort și la diminuarea simptomelor de hiperacuzie.
Recruitment
Acest tip de sensibilitate la sunet afectează în general persoanele cu o pierdere de auz. Când funcția auzului este redusă, deseori cauza o reprezintă nervii, membranele și celulele ciliate care au fost afectate. Gradul și tipul avariei vor determina ce tonuri și frecvențe nu mai pot fi auzite.
Când suntem expuși la sunete nu putem auzi anumite tonuri sau frecvențe din cauza unei pierderi de auz. Dacă acestea sunt intensificate își vor schimba înălțimea și frecvența și vor putea fi auzite. Această expunere subită la sunet este ceea ce face ca sunetul să fie inconfortabil și poate explica de ce persoanele hipoacuzice au uneori sensibilitate crescută la sunet.
Cu cât un sunet crește în intensitate, celulele ciliate vecine celor afectate sunt recrutate. Dacă aceste celule ciliate nu sunt afectate, funcția auzului pentru această înălțime și frecvență a sunetului nu se modifică. Puteți să nu auziți la televizor cu un anumit volum, pentru că la acel nivel al sunetului celulele sunt afectate, dar odată ce crește volumul televizorului poate ca sunetul să devină prea tare. Aceasta poate fi din cauza faptului că la un anumit volum celulele ciliate pot fi afectate, dar la volumul ridicat celule ciliate recrutate pot fi neafectate. Dacă acele celule nu au fost afectate, puteți auzi televizorul în mod subit la un volum ridicat, dar sunetul poate fi perceput ca fiind prea tare.
Prin purtarea unui aparat auditiv cu reglaj corect această sensibilitate la sunet se poate diminua. Astfel se reglează puntea dintre momentele în care sunetele nu se aud și expunerea la sunete prea puternice, greu de suportat.
Auz hipersensibil
Există persoane care pur și simplu se nasc cu hipersensibilitate la anumite sunete. În mod normal, aceste persoane au sensibilitate la sunete care se depășesc o anumită frecvență, care variază de la om la om. În funcție de nivelul de hipersensibilitate, este posibil care sunete pe care le auzim zilnic să devină supărătoare.
Persoanele cu autism pot avea uneori hipersensibilitate la sunet, dar acest fapt se întâmpla izolat. Hipersensibilitate poate fi redusă prin terapia de integrare senzorială.
Misofonia
Persoanele cu misofonie tolerează cu greu sunetul. Spre deosebire de alte forme de sensibilitate la sunet, misofonia nu este limitată la anumite sunete. În cazul acestei sensibilități, sunetele de intensitate redusă pot fi un factor declanșator de disconfort. Terapia sunetului este de regulă utilizată pentru a trata misofonia, iar unele persoane utilizează cu succes sunetele albe sau dispozitivele mascatoare.
Tratarea sensibilității la sunet
După cum vedem, există numeroase cauze pentru sensibilitatea la sunet. Pentru a vă asigura că primiți tratamentul potrivit este important să ajungeți la un specialist pentru a depista cauza. Puteți începe cu un test de auz și ulterior vizita la medic.
Dacă, spre exemplu, expunerea frecventă la sunete puternice a provocat o pierdere de auz, aceasta poate fi cauza pentru care aveți sensibilitate la sunet. Deși hipoaucuzia nu poate fi vindecată, protezarea auditivă reprezintă tratamentul corect și necesar care va reda naturalețea auzului dumneavoastră în mod plăcut și confortabil.
Acești pași vă oferă acces la tratamentul corect pentru sensibilitatea care vă supără și reprezintă o piedică în starea generală de bine. Indiferent de cauză tratamentul corespunzător poate îmbunătăți experiența dumneavoastră auditivă.
Răsfoiește librăria de articole din blogul Audiolux și descoperă mai multe despre sănătatea urechilor și a auzului.