Urechile sunt părți ale corpului uman foarte delicate și orice avarie în interiorul urechii poate avea consecințe serioase asupra auzului. Pentru a ne proteja auzul este important să știm ce măsuri putem lua în situația unui obiect străin intrat în ureche.
Un bețișor de ureche inserat prea în adâncime, părticile de nisip sau apă - din concediul de la mare, sau chiar o insectă care se strecoară în canalul auricular – toate reprezintă situații alarmante. Numai gândul că se poate întâmpla ne sperie, deci ce facem când se întâmplă cu adevărat? O poziție calmă și în controlul situației poate fi adoptată în orice situație dacă suntem informați. Să ne panicăm sau să agravăm situația prin acțiunile noastre imediate poate să cauzeze mai multe probleme și ultimul lucru pe care ni-l dorim este ca auzul nostru să fie afectat.
Deși este dificil să anticipăm și să ne pregătim pentru orice tip de urgență care s-ar putea întâmpla, putem să încercăm să avem un plan pentru potențiale „dezastre”. O insectă sau un obiect străin în ureche pot părea evenimente improbabile, dar este mai bine să fim pregătiți pentru orice eventualitate. Mai departe vom dezvolta câteva informații despre cum să înlăturăm un obiect străin din ureche și ce putem face dacă o insectă și-a găsit drum în canalul auricular.
Am ceva în ureche
Dacă se întâmplă să ai un accident sau dacă copilul tău a făcut o năzdrăvănie, este natural să ne panicăm. Există multe persoane, adulți sau copii, care se prezintă la urgențe cu obiecte străine blocate în ureche. Bineînțeles că acest fapt este mai răspândit în rândul copiilor, în special pentru că nu pot să înțeleagă eventuale pericole la care se expun. Din curiozitate sau din dorința de explorare, copiii își introduc în ureche, în nas sau în gură, diferite obiecte, mâncare, ș.a
Printre cele mai comune obiecte folosite de copii sunt mărgele, bucăți de hârtie, butoane, mâncare de tipul boabelor de mazăre sau chiar părticele din radiere. Dacă este un obiect suficient de mic să încapă este posibil ca copilul dumneavoastră să încerce să exploreze cu el. Din acest motiv este foarte important să respectăm indicațiile de pe ambalajul jucăriilor, care ne indică vârsta potrivită pentru utilizare. Pentru adulți cele mai comune obiecte găsite în ureche sunt apă, nisip, vată de la bețișoarele de urechi sau chiar agrafe de păr.
Mare grijă trebuie să avem și la bateriile de mici dimensiuni, de tipul celor folosite la aparatele auditive, copiii sunt atrași în special de ele și sunt tentați să și le introducă în ureche. Acestea au un grad de periculozitate crescut pentru că bateriile pot coroda sau pot curge în ureche, cauzând mult rău. În acest caz trebuie să ajungeți la urgențe cât mai repede posibil, chiar dacă reușiți să o scoateți din ureche.
Deși pare tentant să înlăturăm obiectul pe cont propriu, ar trebui să evitați să faceți acest lucru în special dacă simțiți că vă poate provoca orice grad de durere și vă puteți expune unui pericol. Dacă obiectul se află suficient de înafară pentru a putea fi extras în siguranță și fără durere, puteți încerca, dar cu precauție. Dar, dacă obiectul este prea în adâncime sau necesită un instrument medical pentru a fi înlăturat, vă avertizăm să nu încercați pe cont propriu. Dacă veți încerca singuri este posibil să nu reușiți, dar să adânciți mai mult obiectul. Niciodată să nu încercați să introduceți alte obiecte în ureche pentru a înlătura un obiect blocat.
Personalul medical are pregătirea și ustensilele necesare pentru a debloca în siguranță urechea dumneavoastră. Suntem convinși că mersul la urgențe vi se pare un întreg frecuș, dar fiți siguri că este o măsură de siguranță necesară pentru auzul dumneavoastră sau al copiilor. Aceste situații sunt comune, în special la copii, și cele mai multe sunt inofensive când sunt abordate corect. Dar, dacă veți exacerba problema, organul auzului poate fi afectat.
Se mișcă ceva în ureche?
Poate fi înfricoșător să simțim că ni se mișcă ceva în ureche, în special pentru un copil. Nu este o situație nemaiîntâlnită, ca o insectă să intre în ureche, în nas, în gură. Deși sunetul sau senzația pe care o simțiți, poate provoca sentimentul de panică, este foarte important să rămâneți calmi. Să vă mișcați capul viguros sau să încercați să vă presați puternic urechea în mod repetat, poate determina insecta să ajungă mai departe în ureche, să înțepe sau să ciupească.
În primul rând trebuie să vă luați măsuri pentru a facilita ieșirea insectei. Aplecați capul cu urechea afectată și îndreptați ușor urechea pentru a deschide canalul auricular. Următorul pas este să stați nemișcați în această poziție, pentru aproximativ 5-10 minute, și să mișcați ocazional ușor capul. Dacă puteți, țineți un pahar în dreptul urechii, în cazul în care puteți prinde insecta pentru identificare. Dacă simțiți că nu părăsește urechea, rugați pe cineva să îndrepte o lumină în urechea dumneavoastră. Această lumină este posibil să o atragă. Totuși dacă simțiți că insecta se adâncește mai mult din cauza luminii, stingeți-o imediat.
Pentru a evita anumite daune, încercați să turnați puțin ulei pentru a ucide insecta (uleiul de bebeluși sau cel de măsline, sunt câteva opțiuni la îndemână). Odată ce insecta a murit, puteți să încercați să o scoateți cu un jet ușor de apă. Dacă aveți un istoric de probleme medicale asociate urechilor, există o posibilitate mare să provocați probleme serioase în acest proces. În niciun caz nu încercați să îndepărtați insecta cu pensete sau bețișoare de urechi. Este posibil să o împingeți mai departe , să o înfuriați sau să vă afectați timpanul. Dacă este posibil, mergeți la spital pentru procesul de înlăturare. Personalul medical va ucide insecta cu lidocaină sau altă substanță și o va îndepărta în siguranță din ureche.
Dacă insecta v-a mușcat, înțepat, ciupit, mergeți de urgență la spital. Chiar dacă reușiți să o scoateți tot veți avea nevoie de îngrijiri medicale, care cel mai probabil presupun medicamente care să reducă inflamația și să prevină infectarea. Deși este o experiență traumatizantă, este mai des întâlnite decât ați putea crede. În multe spitale au existat pacienți care s-au prezentat cu insecte precum gândaci, furnici, ș.a. Într-o astfel de situație este foarte important să vă păstrați calmul și să vă concentrați pe luarea unei decizii raționale. Dacă sunteți singuri și vă sperie gândul de a încerca să scoateți din ureche insecta, sunați pe cineva apropiat pentru a merge la spital.
Surditatea cauzată de obiecte străine
Un simplu blocaj în ureche cauzat de un obiect străin ar trebui să fie o situație care nu prezintă pericol, în special dacă situația este abordată cu prudentă și înțelepciune. Cât timp obiectul nu s-a sfărâmat sau rupt, și a fost înlăturat în siguranța, urechea ar trebui să se vindece fără probleme. Chiar dacă timpanul a fost puțin afectat, ar trebui să se vindece suficient de ușor. Dar, trebuie să aveți în vedere că poate exista întotdeuna o șansă ca auzul să fie afectat atunci când un obiect străin s-a strecurat în ureche. Din acest motiv este foarte important să procedăm cu atenție pentru a minimiza eventualitatea instalării unui grad de surditate.
După cum am menționat deja, nu introduceți niciun obiect străin în ureche, nu turnați orice tip de ulei, apă sau alcool în ureche, dacă aveți un istoric medical care cuprinde afecțiuni sau probleme ale urechilor. Multe cazuri de obiecte străine aflate în ureche, care păreau inofensive au fost exacerbate sau agravate din cauza unei intervenții nespecializate. Oamenii iau măsuri prin care se rănesc doar pentru a evita vizitele la spital, iar părinții își pot răni copiii în încercarea de a-i ajuta.
Din acest motiv este extrem de important să solicităm ajutor medical. Timpul consumat sau banii nu reprezintă nimic comparativ cu unul dintre cele mai de preț simțuri ale omului. Avem doar o pereche de urechi, deci este foarte important să ne străduim cât putem pentru a le proteja.
Nu putem prezice astfel de probleme, dar este important să le avem în vedere pentru a le evita mai ușor. Fiți foarte atenți la copii, nu îi lăsați să se joace cu obiecte foarte mici, mărgele sau jucării neadecvate vârstei lor. Dacă obiectul se poate clasifica ca fiind cu risc de sufocare sau este suficient de mic să încapă în ureche, nu îl dați spre utilizare. De asemenea, încercați să nu lăsați copiii mici nesupravegheați în timpul mesei.
Adulții trebuie să evită utilizarea bețișoarelor de ureche sau agrafelor pentru a înlătura ceara din ureche. Mișcările maxilarului vor îndepărta cerumenul în mod natural, iar eventualele acumulări pot fi îndepărtate de un specialist. Dacă aveți o problemă cu dăunători în casa dumneavoastră, apelați la un exterminator. Cei care obișnuiesc să meargă des în camping sau dorm cu regularitate afară, ar trebui să utilizeze în timpul somnului dopuri de urechi pentru a stopa posibilitatea insectelor de a pătrunde în ureche.
Dacă sunteți interesați să aflați mai multe detalii despre cum să vă îngrijiți urechile pentru a vă menține auzul sănătos, vă puteți abona la Newsletterul Audiolux pentru a fi notificat de cele mai recente articole din domeniu, postate în blogul Audiolux.
În centrele de protezare auditivă profesională, Audiolux, îți testăm auzul GRATUIT! În plus, te bucuri și de alte beneficii:
- Perioadă de probă de 2 săptămâni pentru orice aparat auditiv
- 40% Reducere la al 2-lea aparat auditiv achiziționat
- Aparate auditive decontate CNAS, până la 100%
Telefon 0747773405
E-mail audiolux@pecef.ro
Ai întrebări? E simplu, suntem online! Click pe fereastra de chat