
Aparatul auditiv electronic are o istorie îndelungată, de aproape 100 de ani. Cum s-a ajuns unde suntem acum și cum va evolua tehnologia aparatelor auditive? Să aflăm!
Oamenii au avut urechi și simțul auzului de la începutul lumii. Dar, în continuare învățăm despre cum funcționează auzul nostru și cum să facem față unei pierderi de auz. Tehnologia digitală a avut un impact imens asupra audiologiei, iar ca urmare specialiștii domeniului au reușit să acceseze problemele și nevoile pacienților peste limitele pe care odată le vedeau de nedepășit. Totuși, domeniul este în continuă dezvoltare alături de înțelegerea urechilor și creierului uman.
Trecutul este un profesor neîntrecut, iar progresul tehnologic se întemeiază pe o cunoaștere temeinică a acestuia. Credeți sau nu, istoria aparatului auditiv este un subiect ofertant și sunt multe de învățat despre cum predecesorii domeniului audiologic au dezvoltat conceptul „trompetelor” de urechi și le-au electrificat în ceva complet nou.
Când au fost inventate aparatele auditive?
Răspunsul depinde mult de tipul de aparat auditiv pe care îl avem în vedere. Aparatul auditiv este un termen vast care include orice aparat utilizat pentru stimularea și îmbunătățirea auzului, dar recent termenul s-a restrâns și descrie un anumit dispozitiv purtat la ureche cu scopul de a combate hipoacuzia. Folosind definiția extinsă, primul aparat auditiv era realizat din coarne de animal. Totuși, aparatul auditiv pe care îl cunoaștem astăzi a suferit o serie semnificativă de modificări evolutive.
Istoria aparatelor auditive
Trompeta pentru ureche este prima dovadă a unui obiect destinat corectării hipoacuziei. Deși nu era de ajutor celor care sufereau de hipoacuzie profundă sau neurologică, avea un efect de tub amplificând sunetul, fiind util persoanelor care sufereau de hipoacuzie moderată. Această trompă (trompetă) era de origine animală și putea fi purtată la curea sau ca un colier pentru a fi utilizată la nevoie. Cu trecerea timpului aceste trompete au fost înlocuite și refasonate din metal. Până când electricitatea a fost utilizată, acestea au fost singurele forme de "aparate auditive" disponibile.
Odată cu invenția telefonului, aparatele auditive electrice au devenit o realitate. Persoanele cu pierdere de auz au raportat că datorită telefonului conversațiile erau mai ușor de întreținut, pentru că receptorul putea fi ținut la ureche. Thomas Edison a observat acest lucru, ca urmare a hipoacuziei personale. Pe baza descoperirilor anterioare și ingeniozității sale, a creat transmițătorul pe bază de carbon, care a format baza pentru toate aparatele auditive de carbon ce aveau să vină.
Dar, nu a fost singurul care s-a gândit la aparatul auditiv electric. În 1911, Louis Weber a creat Esha-Phonophor. Deși aparatul fusese intenționat ca un cadou pentru un prieten, acest design de aparat auditiv a devenit foarte popular și a condus la crearea companiei de aparate auditive Siemens. Au continuat să își îmbunătățească designul, devenind un producător renumit de aparate auditive.
A urmat tubul vidat, care a contribuit pe mai departe la dezvoltarea conceptului de aparat auditiv. Totuși, dezavantajul acestor aparate auditive era dimensiunea și greutatea – fiind de mărimea unui dulap cabinet pentru depozitare. Deși progresul tehnologic a permis ca în timp componentele aparatului auditiv să intre într-o cutie mică, aceste aparate auditive tot erau dificil de utilizat. În timp, primele aparate auditive portabile au fost create, dar necesitau seturi mari de baterii, iar bateriile se consumau prea repede.
Înainte de schimbarea către aparatele auditive digitale, tranzistorii au pavat calea către aparate auditive mai complexe. Această tehnologie a permis ca dimensiunea lor să se reducă considerabil. Îmbunătățirea a avut impact asupa publicului, crescând semnificativ vânzările și atrăgând un interes din ce în ce mai mare pentru crearea unor aparate auditive mai avansate.
Tranziția analog digital
Când siliconul a ajuns materia primă pentru tranzistori, aparatele auditive s-au micșorat și au devenit mai flexibile. În 1996, aparatul auditiv a progresat la forma finală – digital. Aparatele auditive digitale nu se comparau cu nimic din trecut și odată cu timpul li s-au diversificat și caracteristicile. Până în anul 2000, aparatele auditive puteau fi complet customizate pentru nevoile pacienților și aparatele auditive digitale au eclipsat 80% din piața, devenind noua normă pentru majoritatea purtătorilor.
Reglajul de finețe a fost una dintre caracteristicile pe care producătorii s-au concentrat. Când purtătorilor de aparate auditive li s-a oferit posibilitatea de a customiza și ajusta experiența lor auditivă, au început să aprecieze și să utilizeze mai mult aparatele auditive. Acest concept a stat la baza celor mai multe îmbunătățiri ce au urmat. În prezent, multe dintre aspectele experienței de auz cu aparatul auditiv pot fi personalizate, și caracteristici precum telecoil și Bluetooth ne permit să ne conectăm cu alte dispozitive.
Cu toate acestea, progresul continuă. Trăim istoria în fiecare zi, iar istoria aparatelor auditive continuă să se scrie. De fapt, designul aparatelor auditive este în continuă schimbare. De la formă la potențialul lor de personalizare, nimic din aparatele auditive nu a fost încă desăvârșit, și această afirmație este susținută de schimbările pe care le vedem de la an la an.
Viitorul aparatelor auditive
Una dintre cele mai populare dezvoltări în tehnologia aparatelor auditive este conceptul bateriilor reîncărcabile. S-a plecat de la dispozitul auditiv alimentat cu bateriile mari, greoaie, până în prezent la bateriile de mici dimensiuni, dar nici acestea nu sunt suficient pentru mulți pacienți. Telefoanele mobile și laptop-urile folosesc baterii litiu-ion, și aparatele auditive adoptă de ceva timp această tehnologie. Schimbarea reduce costurile marginale ale aparatelor auditive și a permis producătorilor să experimenteze cu dimensiunea și forma aparatelor.
Datorită formei și constrângerilor impuse de baterii, aparatele auditive au ajuns să adopte o formă standard pentru fiecare categorie în parte. Modelele BTE, behind-the-ear, sunt în mod tipic construite într-un anume fel, dar Signia a vrut să combată acest concept și a creat aparatul auditiv Styletto. Bateriile reincărcabile de forma unei tije au permis aparatelor auditive să fie modelate într-o formă nouă, care le oferă acum înfățișarea unui bijuterii. Pentru pacienții care nu erau împăcați cu forma tradițională a aparatelor auditive, această inovație în designul dispozitivelor auditive, reprezintă un pas în direcția potrivită.
Pași importanți se fac cu fiecare schimbare care ține de design și caracteristici. Pentru că tehnologia se îmbunătățește constant, viitorul aparatelor auditive are un orizont luminos. Indiferent dacă purtați aparat sau nu, acestea sunt schimbări importante pe care le putem recunoaște.
Dacă v-a plăcut acest articol, pe site-ul Audiolux găsiți și alte materiale interesante. Sunt multe de învățat despre aparatele auditive, iar în cadrul blogului veți găsi săptămânal noi postări. În articolele Audiolux se prezintă subiecte din audiologie, aparate auditive sau informații despre îngrijirea urechilor. Dacă vreți să fiți la curent cu fiecare articol nou, vă invităm să vă abonați la Newsletterul Audiolux. Gratis și informativ! De asemenea ne puteți urmări pe oricare dintre rețelele sociale - Facebook Audiolux sau Instagram Audiolux.
Vreți să intrați în contact cu unul dintre specialiștii Audiolux?
Telefon 0747773405
E-mail audiolux@pecef.ro