Mulți oameni cred că degraderea auzului este o consecință a înaintării în vârstă, fiind o evoluția naturală. Este adevărat într-o anume măsură că în unele cazuri hipoacuzia este inevitabilă odată cu vârsta, dar este important să avem în vedere că există multe lucruri pe care le putem face pentru a amână instalarea hipoacuziei sau chiar severitatea ei.
Concepția generală este că pierderea auzului este o parte naturală din procesul de îmbătrânire a organismului – și nu putem face nimic pentru a preveni sau pentru a încetini procesul. Dar, dacă ne gândim că modernitatea lumii a adus cu ea și conștientizarea unei vieți cu obiceiuri sănătoase, reprezentată prin informare corectă, alegeri și acțiuni zilnice, cu rezultatul unei organism mai viguros și rezistent chiar la vârste înaintate, vom afla în continuare că există câteva alegeri pe care le putem face cu fiecare zi pentru a ne proteja sănătatea auzului.
Protejează-ți urechile de poluarea acustică
Cel mai eficient lucru pe care îl poți face pentru sănătatea auzului este să evităm poluarea sonoră. Ce înseamnă poluare sonoră? Poluarea sonoră sau fonică se referă la un complex de sunete, care afectează starea fizică și psihică a oamenilor, și a altor organisme din natură. Este un fapt real care este în general ignorat.
Există câteva domenii, medii sonore, recunoscute pentru poluarea fonică, în special domeniul industrial, dar și altele. Important este să conștientizăm intensitatea sunetelor care ne înconjoară și să evităm, pe cât posibil, expunerea prelungită. Buna practică îi obligă pe cei care lucrează în domenii cu expunere sonoră intensă să își protejeze auzul, dar nu se întâmplă întotdeauna. Pe lângă activitățile din domeniul muncii, există și acțiuni din timpul liber din care nu observăm cum ne afectează auzul, concerte în aer liber sau săli de spectacole, diferite mașinării folosite la grădinărit, ș.a. Este important să fim vigilenți.
Ca o regulă ușor de urmat, pentru a identifica cu ușurință un mediu sonor nociv: dacă sunteți nevoit să ridicați vocea pentru a fi auzit de persoana care stă lângă dumneavoastră, atunci riscați ca auzul să fie afectat și ar trebuie să vă protejați urechile.
Când trebuie să apelați la protecție pentru urechi, căști sau dopuri antifonice, urmați cu atenție instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj. Dacă utilizați necorespunzător protecția pentru urechi, nu numai că e posibil să nu beneficiați de protecție, dar printr-o falsă protecție vă expuneți hipoacuziei.
Alte pericole ascunse sunt volumul muzicii de la mașină sau chiar obiceiul de a asculta muzică cu volum ridicat în confortul casei.
Stil de viață sănătos, un auz sănătos
Înafară de ne proteja de sunete intense, există alte câteva obiceiuri care ne afectează starea de sănătate cu impact și asupra auzului.
Consumul excesiv de băuturi alcoolice afectează partea creierului responsabilă pentru auz, în timp ce fumatul poate afecta sever organele auzului, împiedicând circulația sângelui la celulele senzitive.
În plus, a viață sănătoasă și activă ține departe alte condiții medicale serioase cu impact negativ asupra auzului. Acestea includ boli cardiovasculare și boli metabolice, precum diabetul.
Ai grijă de auz tău ca de sănătatea ta în general
Mergem la dentist, uneori chiar de 2 ori pe an, ne testăm vederea, dar când este ultima oară când ți-ai testat auzul? Spre deosebire de slăbirea vederii sau afecțiunile dinților, pierderea auzului este deseori mai lentă și mai silențioasă, care poate fi observată destul de târziu. Și, din cauza netratării hipoacuziei, putem fi afectați emoțional și fizic.
Cum luăm în calcul orice durere sau neplăcere resimțită, și mergem să o controlăm, nu uitați că auzul este la fel de important, iar testarea periodică a auzului este foarte utilă.
În special, persoanele peste 50 de ani ar trebui să beneficieze de un control auditiv anual. Dacă se identifică o pierdere de auz, consultați cât mai devreme un specialist audiolog. Audiologul va determina natura hipoacuziei, vă poate îndruma spre un consult medical, dacă este nevoie și vă poate reda bucuria auzului prin soluția potrivită de tratament.
În centrele de potezare profesională - Audiolux, testarea auzului se realizează Gratuit, tocmai pentru a încuraja pe oricine că este natural și accesibil să avem grijă de sănătatea auzului nostru.
Te așteptăm cu drag! Contactează-ne
Telefon 0747773405
E-mail audiolux@pecef.ro
Ai întrebări? E simplu, suntem online! Click pe fereastra de chat