
Există noblețe în grija sinceră față de ceilalți. Actorul Edward Albert a spus: "Simplul act de a purta cuiva de grijă este eroic". Este un fapt pe care îl întâlnim în special în rândul familiilor, în care unul dintre membri are nevoie de îngrijire specială, iar cei apropiați dedică timp, efort, dragoste și fac tot ce le stă în putere să îi poarte de grijă.
Persoana care necesită o atenție suplimentară poate avea orice vârstă, fiind vorba inclusiv de copii, deși deseori e vorba de persoane vârstnice – părinți, bunici, parteneri de viață, cu afecțiuni care solicită atenția celor dragi, cu diferite probleme: demență, probleme de mobilitate, etc.
Dar, oare cât de frecvent este ca o persoană care se confruntă cu o deficiență de auz – hipoacuzie – să aibă nevoie de îngrijiri din partea celor dragi? Bineînțeles, nu există o raportare în acest sens, dar dacă ne gândim la toate implicațiile hipoacuziei este chiar recomandat să venim în sprijinul celor dragi care au nevoie de suport și asistență pentru a se simți în siguranță. Dar, care este modalitatea optimă de a veni în sprijinul unei persoane cu hipoacuzie?
Înainte de toate, trebuie să ne informăm cât mai mult cu privire la toate implicațiile pe care le are hipoacuzia. În acest sens putem discuta cu medicul specialist,medicul de familie, cu specialistul audioprotezist sau putem căuta informații pe internet (chiar în blogul Audiolux găsiți o librărie de articole pe această temă). În primul rând vor exista probleme de comunicare și va trebui să învătăți cum puteți gestiona cât mai bine o conversație pentru o bună interacțiune. În plus, trebuie să aveți în vedere că pentru o persoană cu hipoacuzie există un risc crescut de accidente și alte probleme fizice sau emoționale. Între ele sunt incluse sentimente de depresie și izolare, dar și declin cognitiv.
Din cauza problemelor de auz poate exista risc crescut de căzături, de trei ori mai probabile chiar și atunci când vorbim despre o hipoacuzie ușoară, și inabilitatea de a auzi semnale sonore de avertizare și alarme. Și pentru că nu este o afecțiune investigată în mod regulat de medicul de familie, revine în grija pacientului și a familiei să meargă într-un cabinet specializat pentru testarea auzului.
Semne ale hipoacuziei
Nu este întotdeauna ușor să ai grijă de o persoană cu hipoacuzie. Există momente în care pot apărea provocări, când vine vorba despre vizitele la medic ale pacientului care necesită interacțiune, comunicare, sau uneori poate fi vorba despre simplul gest de a urmări programele TV. Este important pentru persoanele care îngrijesc de cei dragi să cunoască cât mai multe despre hipoacuzie – ce înseamnă, ce implicații are, efecte, variante de tratament, etc., informații esențiale care ne ajută să oferim un ajutor de calitate, fără să intervină sentimente de frustare în acest proces.
Există semne care indică că o persoană se confruntă cu o pierdere de auz, dar bineînțeles nu trebuie să rămânem la stadiul de presupunere, trebuie să investigăm printr-o testare de auz – audiogramă. Audiograma este un test noninvaziv, rapid – de aproximativ 30 de minute. Audiograma poate fi făcută GRATUIT, la cabinete specializate de protezare auditivă, inclusiv cabinetele Audiolux oferă acest serviciu fără costuri, fără trimitere de la medicul de familie. Audiograma este cea care măsoară nivelul auzului și pe baza ei se stabilește diagnosticul de hipoacuzie neurosenzorială și se recomandă aparatele auditive compatibile.
Înainte de a face o programare pentru testarea auzului urmăriți:
Cât de des se întâmplă să repetați părți din comunicare către persoana pe care o îngrijiți?
Cât de tare este volumul televizorul? (Deseori persoanele cu hipoacuzie nu sesizează că volumul televizorul sau radio-ul devine deranjant)
Cât de des spun că sunetele se aud înfundat
Dacă se retrag din conversații sau obosesc ușor când este nevoie să participe activ la discuții
Dacă aude mai greu atunci când există multe zgomote de fond
Dacă percepe greu consoanele sau vocile copiilor, femeilor
Tratamentul pentru hipoacuzie poate elimina mulți stresori
Dacă suspectați o pierdere de auz, luați măsuri cât mai repede posibil. Beneficiile protezării auditive cu aparate auditive sunt incontestabile, de exemplu, amână și oprește instalarea demenței, dar cel mai evident – prin protezarea auditivă se îmbunătățește rapid comunicarea.
Pentru început, căutați un centru de evaluare a auzului. Puteți apela la un centru care oferă acest serviciu gratuit pentru a reduce din costuri. Inclusiv în cabinetele Audiolux puteți beneficia gratuit de consult și audiogramă. În plus, trebuie să știți că orice persoană asigurată sau coasigurată beneficiază pe baza unui dosar aprobat de o decizie de protezare auditivă prin care se beneficiază de 1008.35 ron, pentru achiziționarea unui aparat auditiv la alegere. În plus, pentru persoanele care se încadrează în vârsta de muncă există în prezent posibilitatea de a accesa voucherul de 5000 euro pentru 2 aparate auditive. Mai multe detalii aici.
Există o varietate de aparate auditive care pot să acopere fiecare nevoie, stil de viață, preferință și chiar buget (inclusiv posibilitatea de a achiziționa un aparat auditiv în rate, deci încercați să adunați cât mai multe informații despre acestea pentru a evalua plusuri și minusuri ale fiecăruia. Nu știți de unde puteți începe? Iată un articolul informativ chiar în blogul nostru.
Cum ar fi să beneficiați de o perioadă de probă, fără implicații financiare? DA, se poate! În cabinetul Audiolux puteți solicita să testați orice aparat auditiv gratuit, timp de 15 zile, fără obligații! Noi suntem siguri de beneficiile pe care un aparat auditiv le aduce pacienului și știm că protezarea auditivă schimbă viețile oamenilor, în bine. Dar, procesul de protezare auditivă este unul complex, presupune emoții, incertitudini și astfel o perioadă de probă consistentă poate fi dovada beneficiilor de care doriți să vă convingeți.
Aparatele auditive nu trebuie să vă provoace durere sau disconfort. Dacă se va întâmpla să simțiți orice formă de disconfort discutați cu specialistul audioprotezist și acesta va avea soluția.
În unele cazuri este posibil să aveți recomandare de implant cohlear.
Ghid pentru îngrijirea aparatului auditiv
După ce persoana din grija dumneavoastră a primit aparatul auditiv, în funcție de aptitudinile cognitive și motorii, poate să devină responsabilitatea dumneavoastră ca îngrijitor să realizați întreținerea de bază a aparatului auditiv. Să aveți în vedere:
Aparatele auditive au nevoie de îngrijire periodică pentru a fi ferite de praf sau ceară, factori care le-ar putea afecta performanța. Pentru această procedură puteți achiziționa o trusă specială de îngrijire sau puteți utiliza o cârpă moale sau poate o periuță specială de curățare.
Nu încercați să curățați aparatul auditiv cu ace sau alte obiecte ascuțite, pentru că îl puteți strica definitiv.
Există componente care necesită periodic înlocuire – filtre, tub de sunet, olivă. La achiziționarea aparatului auditiv specialistul audioprotezist vă va informa asupra lor și cum trebuie să procedați pe mai departe cu dispozitivul. Există componente care se degradează în timp și de starea lor impecabilă depinde performanța dispozitivelor. Aceste instrucțiuni sunt trecute și în certificatul de garanție. De asemenea, puteți lua în calcul că în cabinet puteți beneficia și de o curățare profesională sau puteți achiziționa aparate speciale de curățare și dezinfectare, disponibile și în oferta Audiolux, ca Perfect Clean sau Perfect Dry Lux.
Asigurați-vă că aparatele auditive sunt scoase din ureche pe timpul nopții sau în timpul somnului. Pentru aparatele auditive cu baterie trebuie să știți că pe timpul nopții compartimentul bateriei trebuie să stea deschis și este benefic să le țineți într-o cutie de dezumidificare. În schimb, aparatele auditive reîncărcabile vor fi puse la încărcat noaptea.
Chiar după protezare și perioada de probă, păstrați legătura cu specialistul audioprotezist pentru verificări periodice ale aparatului, pentru sfaturi despre utilizare, îngrijire, etc.
Grija pentru cei dragi și hipoacuzia
Ca o persoană care poartă de grijă unui pacient cu hipoacuzie, fiind vorba chiar de un membru al familiei sau de un prieten, trebuie să aveți câteva lucruri în vedere pentru a vă asigura că pot auzi cât mai bine sunetele și se bucură de cât mai multă independență. Câteva principii pe care să vă ghidați:
Păstrați-vă răbdarea. Învățați cât mai multe despre implicațiile și dificultățile emoționale sau fizice pe care le întâmpină o persoană cu hipoacuzie. Aceste informații vă vor ajuta să empatizați mai ușor cu persoană pe care o îngrijiți, să îi înțelegeți sentimentele și emoțiile cu care se confruntă.
Aflați informații despre resurse apropiate. Fie că este vorba de specialiști – poate un logoped, sau de instituții abilitate care să vă faciliteze accesul la tehnologie performantă ( ca de exemplu voucherul de 5000 de euro pentru 2 aparate auditive), căutați mereu să fiți la curent cu noutățile.
Învățați să distingeți adevărul de ficțiune. Toate informațiile pe care le veți acumula vă vor fi de un real folos, apelați la specialistul audioprotezist care vă poate lămuri multe informații.
Atenție la factori de mediu dăunători, ce pot agrava deficiența de auz. Aici ne referim la zgomote puternice sau medicamente ototoxice.
Mici schimbări din mediul de acasă pot reduce din sentimentul de frustare și poate permite persoanei îngrijite să se simtă mai independentă. Aceste schimbări includ telefoane amplificate, cu vibrații sau semnale luminoase și dispozitve asistive speciale pentru telefon sau televizor.
Discutați cu persoana pe care o îngrijiți pentru a descoperi ce formă de comunicare preferă. Preferă să le vorbiți cât mai aproape de ureche sau poate preferă să le vorbiți față în față pentru a putea citi mai ușor pe buze?
Aveți nevoie de ajutor? Consultați articolele din blogul nostru sau contactați un specialist Audiolux
Îngrijitorii se confruntă cu provocări, iar persoanele care îngrijesc de pacienți cu hipoacuzie au multe de învățat despre această deficiență nevăzută. Cu mici pași în fiecare zi puteți crește calitatea vieții și îi puteți ajuta să se bucure din nou de tot ce le aduce bucurie. Dacă aveți nevoie de asistență pentru un aparat auditiv sau poate aveți pe cineva drag în nevoie, găsiți un specialist audioprotezist care să vă răspundă la întrebări. Vizitați pagina noastră de contact, unde puteți vizualiza detaliile cabinetelor Audiolux.