
Hipoacuzia este de regulă permanentă, dar există și excepții când pierderea de auz se poate vindeca printr-un tratament. Iată câteva informații despre pierderea de auz temporară care vă pot ajuta să o înțelegeți mai bine.
Problemele subite de auz pot fi înfricoșătoare, în special dacă știți că sunt permanente. Totuși, sunt multe motive pentru o hipoacuzie temporară, iar cele mai multe cazuri se vindecă după câteva zile. Indiferent de situație, în cazul unei probleme de auz, trebuie să mergeți la specialist și să obțineți un tratament pentru ca starea să nu se accentueze sau hipoacuzia să nu se permanentizeze.
Cauzele pierderii temporare de auz
Puteți simți că auzul dumneavoastră a fost afectat în urma unui concert zgomotos sau poate că nu puteți face legătura cu un eveniment direct. În funcție de cauza hipoacuziei, este posibil să aveți nevoie urgent de îngrijire pentru a evita o hipoacuzie permanentă. Se recomandă să mergeți fie la un specialist în audiologie sau un medic, doar pentru a vă asigura că urechile nu au fost afectate.
Cauze comune ale hipoacuziei temporare includ:
• Infecții ale urechii medii. Otita medie se referă la o infecție a urechii medii, care poate afecta serios simțul auditiv. De obicei auzul este afectat unilateral, dar există și cazuri în care ambele urechi pot fi afectate. Lichidul de la infecții poate bloca urechea medie și pacientul aude sunetul cu dificultate.
• Blocajul canalului auditiv. Dacă s-a acumulat prea multă ceară de urechi - cerumen, problemă cunoscută de pacienți ca un dop de ceară, poate provoca o pierdere temporară de auz până când blocajul este înlăturat. Blocajele de ceară pot fi rezolvate cu ajutorul medicului specialist. Nu încercați să apelați la terapia cu lumânări de urechi și nici nu solicitați unui membru de familie să vă ajute. Obiectele străine blocate în ureche pot cauza hipoacuzie temporară.
• Traume craniene. Dacă recent ați fost implicați într-un accident de mașină, accident sportiv sau alte situații care implică traume craniene, este posibil să vă confruntați cu hipoacuzie. Este vital să vizitați un medic, pentru ca trauma să fie supusă consultației și posibila pierdere de auz, de asemenea.
• Expunere la sunete puternice. În timp ce expunerea la sunete puternice poate conduce la hipoacuzie neurosenzorială în timp, poate rezulta și în hipoacuzie neurosenzorială subită. Acesta este rezultatul participării la concerte zgomotoase, spectacole cu arme sau evenimente sportive. Dacă simțiți că auzul a fost afectat în urma expunerii la sunete puternice, trebuie să vă odihniți urechile și să vizitați un medic.
• Urechea înotătorului. Tehnic se referă la o infecție. Urechea înotătorului poate fi cauzată de o zi pe malul mării sau la piscină, unde v-ați bucurat de o sesiune de înot. Poate cauza pierderea auzului și poate fi vindecată cu antibiotice.
• Medicamente ototoxice. Anumite medicamente, inclusiv tratamentele pentru malaria, diuretice, chimioterapie, chiar aspirina și medicamente pentru disfuncția erectilă pot cauza hipoacuzie temporară. Probabil va trebui să schimbați tratamentul până ce problema se va rezolva.
Cum tratăm hipoacuzia temporară
Uneori, hipoacuzia temporară se va vindeca de la sine. Dar, cum am menționat și mai sus, este cel mai important să mergeți la medic pentru ca problema să fie diagnosticată și examinată. În funcție de cauza pierderii de auz, medicul poate avea diferite variante de tratament. Este posibil să vă recomande odihnă sau să vă prescrie medicamente pentru a elibera orice infecție. Tratamente comune ale hipoacuziei temporare pot include:
• Liniște. Dacă ne expunem la sunete puternice, momentele imediate de liniște sunt foarte importante. Dacă vă veți expune constant la sunete puternice și nu veți acorda suficient timp de odihnă urechilor, puteți suferi o traumă permanentă.
• Antibiotice. Dacă este vorba despre o infecție, este nevoie să luați un tratament cu antibiotice, pentru a scăpa de infecția din ureche. Apoi, fluidul se va scurge și ar trebui să puteți auzi normal din nou.
• Stopați medicamentele ototoxice. Dacă luați anumite medicamente incompatibile cu auzul, medicul vă poate ruga să stopați tratamentul cu un alt tratament, care să nu vă afecteze auzul. După schimbarea tratamentului problema ar trebui să se rezolve.
• Rezolvați blocajul. Dacă aveți un obiect străin în ureche sau dop de ceară, trebuie să vă asigurați că blocajul va fi înlăturat. Niciodată nu încercați să eliberați blocajul pe cont propriu. Trebuie să vă încredeți doar în specialiști.
Simptomele hipoacuziei temporare
Semnele hipoacuziei temporare sunt destul de directe, astfel devin ușor de observat. Ele includ:
•Pierderea auzului unilateral sau bilateral. Această pierdere de auz poate fi ușoară sau profundă.
•Tinitus. Acesta este un sunet constant supărător – țiuit, bâzâit, șuierat, etc. Se poate întâmpla la una sau ambele urechi și poate afecta somnul sau starea de relaxare a pacientului.
•Senzația de ureche înfundate. Acest lucru poate fi neplăcut și poate da senzația de presiune în ureche. Este deseori cauzat de acumularea de fluide sau blocaje.
•Probleme în a auzi anumite voci și sunete (vocile femeilor, consoanele, vocile de copii). Anumite frecvențe pot fi dificil de auzit dacă vă confruntați cu hipoacuzia. De cele mai multe ori sunetele înalte sunt primele afectate.
•Dificultate în a urmări conversații, în special în grupuri. Vă puteți simți pierduți în conversație și vă puteți strădui să faceți diferența între cuvinte și sunete de fundal.
•Amețeală. Urechile joacă un rol important în echilibrul corpului. Când organele delicate din urechea internă sunt afectate, puteți avea senzație de amețeală și dezechilibru.
Când timp durează hipoacuzia temporară?
Acest lucru depinde de lucrul care o provoacă. Hipoacuzia temporară poate să dureze mai puțin de o zi, până la câteva zile. Dacă nu dispare într-un timp relativ scurt, ar trebui să mergeți la medic pentru tratament. Dacă hipoacuzia temporară este cauzată de ceva care poate fi identificat și abordat de medic, precum o infecție sau un blocaj, este foate important să căutați soluțiile optime de tratament pentru a ataca problema înainte să se dezvolte. Este important să nu stați și să așteptați ca această hipoacuzie să treacă de la sine. Doar un medic specialist sau un audiolog sunt în măsură să examineze problema și să prevină hipoacuzia temporară. Dacă este lăsată, hipoacuzia temporară se poate transforma în hipoacuzie permanentă.
Cum prevenim pierderea temporară de auz
Putem preveni o pierdere temporară de auz dacă ne protejăm auzul. Prin aceasta înțelegem utilizarea dopurilor de urechi, curățarea periodică a urechilor și evitarea medicamentelor ototoxice. Cel mai important aspect în prevenirea hipoacuziei este evitarea sunetelor zgomotoase. În timp ce concertele sau alte evenimente pot fi distractive, pot face și mult rău auzului nostru. Odată ce deteriorarea s-a produs, procesul nu este reversibil. Putem avea doar un set de urechi, deci este vital să aveți grijă de ele. Vă puteți proteja urechile de la expunerea la zgomot prin:
• Purtarea dopurilor de urechi. Nu trebuie să evitați toate evenimentele la care vă face plăcere să participați – spectacole cu mașini, cu arme, concerte și jocuri sportive. Tot ce trebuie să faceți pentru a participa la acest tip de evenimente este să vă protejați urechile pe toată durata spectacolului. Asigurați-vă că aveți la îndemână o pereche de dopuri de urechi pentru fiecare eveniment la care participați și puteți să vă gândiți chiar să investiți într-o pereche custom reutilizabilă.
• Limitați timpul la petreceri și cluburi. Muzica puternică reprezintă o amenințare pentru urechi, și în timp ce petrecerile și cluburile pot părea foarte distractive, timpul petrecut astfel poate avea un impact serios asupra sănătății auzului. În funcție de volumul muzicii, ar trebui să limitați timpul petrecut aici la aproximativ 1 oră sau cel mult două ore. După acest timp ar trebui să vă mutați distracția într-o locație liniștită.
• Faceți pauze. Urechile au și ele nevoie de pauză. Dacă ați avut o zi lungă petrecută la un eveniment zgomotos, sau poate vă simțiți puțin extenut din cauza sunetului, nu vă gândiți să porniți televizorul și să ascultați muzică. Încercați să vă bucurați de liniște și să vă odihniți urechile.
Dacă vreți să aflați mai multe informații despre alte forme de hipoacuzie, sau sănătatea auzului în general, în blogul Audiolux puteți descoperi articole accesibile care acoperă o gamă variată de subiecte despre sănătatea auzului. Postăm noi articole săptămânal. Pentru a fi la curent cu cele mai noi postări, vă invităm să vă abonați la newsleterrul Audiolux.