Auzul este o parte importantă din viața de zi cu zi, dar cei mai mulți oameni nu realizează ce anume poate afecta sănătatea urechilor.
Cauzele hipoacuziei includ infecții, înaintarea în vârstă sau trauma cerebrală, dar de fapt una dintre cele mai comune cauze ale hipoacuziei este expunerea la sunete puternice care ne afectează în timp auzul, spre exemplu – sunetul artificiilor.
Hipoacuzia indusă de sunete puternice se poate dezvolta în urma unei expuneri izolate la sunete cu volum extrem sau după o expunere prelungită, în timp. Urechea este un organism sensibil care reacționează la excitație sonoră, iar pentru dezvoltarea hipoacuziei este suficient ca o parte din celulele existente la nivelul cohleei să fie afectate.
Sunete care ne afectează auzul
O ureche normală, sănătoasă, este capabilă să audă frecvențe curprinse între 20 și 20,000 de Hz. Dar, unele sunete pot cauza o pierdere de auz pe termen lung sau permanentă, fie pe loc ,fie în timp. Sunetul se măsoară în decibeli reprezentat ca „dB”. Conversațiile obișnuite măsoară în jur de 60 de db, o valoare care nu reprezintă un pericol pentru auz. Un concert rock obișnuit are o valoare de 120 dB, ceea ce presupune că urechea poate fi afectată după primele 15 minute. Mai simplu spus, cu cât volumul este mai scăzut cu atât putem să ascultăm fără să ne punem în pericol auzul. Cu cât volumul este mai crescut cu atât mai repede este afectată urechea. În continuare vom enumera câteva dintre sunetele despre care probabil nu credeați că vă pot afecta auzul:
85-100 dB
(Auzul este afectat la o expunere continuă de aproximativ 6-8 ore)
Trafic greu
Aer condiționat de fereastră
Bar aglomerat
Uscător de păr
Motocicletă
Jucărie squeeze (foarte aproape de ureche)
Player muzical (cu volumul maxim)
110 – 180 dB
(Auzul este afectat la o expunere continuă de aproximativ 30 minute, în funcție de nivel)
Concerte rock (în apropierea boxelor)
Tunet
Sirenele vehiculelor de salvare
Balon care se sparge (aproape de ureche)
Artificii
Petarde
Airbag
Cum prevenim hipoacuzia
Cea mai simplă metodă de a preveni deteriorarea auzului este să fim atenți la volumul sunetelor la care ne expunem. Să fim înconjurați de sunete care măsoară aproximativ 85 dB, ne ajută pe termen lung să ne păstrăm auzul sănătos.
Dacă sunteți nevoiți să vă expuneți unui sunet puternic, evitați să o faceți un timp prelungit. Când nu sunteți siguri dacă volumul sonor vă poate afecta auzul folosiți protecție pentru urechi.
Pentru a avea control asupra sănătății urechilor, este înțelept să planificați o testare auditivă care să vă confirme stadiul auzului dumneavoastră.
Audiolux susține sănătatea auzului prin audiograme și consult – servicii oferite GRATUIT, în orice centru de protezare profesională auditivă, Audiolux. Programați-vă!
În centrele de protezare auditivă profesională, Audiolux, îți testăm auzul GRATUIT! În plus, te bucuri și de alte beneficii:
- Perioadă de probă de 2 săptămâni pentru orice aparat auditiv
- 40% Reducere la al 2-lea aparat auditiv achiziționat
- Aparate auditive decontate CNAS, până la 100%
Telefon 0747773405
E-mail audiolux@pecef.ro
Ai întrebări? E simplu, suntem online! Click pe fereastra de chat