Forma pierderii de auz determină tratamentul ce va fi recomandat pentru fiecare pacient. Formele principale de hipoacuzie au fost împărțite în 3 categorii:
Hipoacuzia neurosenzorială – pierderea de auz este rezultatul unei probleme la urechea internă sau a nervilor auditivi.
Hipoacuzia de transmisie – sunetul este împiedicat să ajungă ajungă la urechea internă, de regulă ca urmare a unei obstrucții sau traume.
Hipoacuzia mixtă – este caracterizată de o combinație a celor două forme de hipoacuzie - neurosenzorială și de transmisie.
Hipoacuzia neurosenzorială
Hipoacuzia neurosenzorială este cea mai comună formă de pierdere de auz. Este o pierdere de auz permanentă care apare ca urmare a afectării celulelor ciliate din urechea internă sau a nervilor auditivi, care oprește sau limitează transferul semnalelor nervoase la creier, al căror rol este de a transmite informații despre intensitatea și claritatea sunetelor.
Cauze
Dacă un copil se naște cu hipoacuzie neurosenzorială, cel mai probabil cauzele sunt genetice sau ca urmare a unor infecții transmise de la mamă la copil chiar din timpul nașterii – de exemplu poate fi vorba de toxoplasmoză, rubeolă sau herpes.
Când hipoacuzia neurosenzorială se dezvoltă mai târziu în viață – ceea ce este mai comun – poate fi cauzată de mai mulți factori.
Cele mai comune cauze:
Îmbătrânirea naturală (cunoscută în mod normal ca prezbiacuzie sau pierderea auzului ca urmare a înaintării în vârstă)
Expunerea la sunete puternice, de regulă rezultată din mediul de lucru
Cauze mai puțin comune:
Condiții medicale ale inimii sau diabet
Infecții de tipul pojarului
Boala lui Meniere
Efecte adverse la anumite medicamente
Creșteri tumorale în urechea internă
Răni traumatice care afectează urechea internă sau nervul auditiv
Boli autoimune
Simptome
Simptomele hipoacuziei neurosenzoriale afectează modul în care sunt percepute intensitatea și claritatea sunetelor. Multe persoane vor avea pierderi de auz pe frecvențe înalte, având drept rezultat următoarele probleme de auz:
Vocea altor persoane poate fi auzită neclar și poate fi percepută ca un mormăit
Pot apărea dificultăți de înțelegere atunci când două sau mai multe persoane vorbesc în același timp
Pot experimenta un sunet constant – bâzâit, țiuit, etc. în ureche, cunoscut drept tinitus
Pot avea probleme de audiție în medii cu mult zgomot (stații de tren, șantiere de construcție, evenimente sportive, stadioane, etc.)
Pot apărea dificultăți de auz în special la vocile femeilor, copiilor sau a altor sunete de tonalitate mai înaltă.
Anumite sunete vorbite pot fi dificil de auzit în timpul unei conversații (sunete precum s sau t)
Sunetele pot părea prea tari sau prea încete (da, prea puternice)
Dezechilibru sau amețeală
Persoanele hipoacuzice cu hipoacuzie neurosenzorială spun deseori că pot auzi oamenii atunci când vorbesc, dar nu clar.
Tratament
Pentru hipoacuzia neurosenzorială nu există tratament medicamentos sau chirurgical pentru a vindeca deteriorarea celulelor ciliate sau a nervului auditiv. Dar, hipoacuzia neurosenzorială poate fi tratată cu aparate auditive sau implant cohlear, în funcție de severitatea pierderii de auz.
Alte dispozitive de asistență pot fi utilizate în completarea tratamentului – dispozitive de alertă, alarme cu vibrații, telefoanele mobile vin în completarea soluțiilor pentru auz.
Hipoacuzia de transmisie
O formă mai puțin comună de pierdere a auzului este hipoacuzia de transmisie, care este rezultatul unei obstrucții sau a unei traume la urechea externă sau medie, când traseul sunetului este întrerupt până să ajungă la urechea internă. Hipoacuzia de transmisie este temporară sau permanentă, în funcție de cauză.
Cauze
Cauzele hipoacuziei de transmisie pot diferenția în funcție de ce segment al urechii este afectat – urechea externă sau urechea medie.
Urechea externă
Stenoza sau îngustarea canalului
Cerumenul impactat – dopul de ceară
Exostoza
Otita externă (cunoscută drept urechea înotătorului)
Obstrucția provocată de obiecte străine inserate în ureche
Microtia – atrezia urechii externe
Urechea medie
Fisura timpanului provocată de o lovire, infecție sau schimbări bruște de presiune
Timpanoscleroză, o îngroșare a membranei timpanice
Otita medie (infecția urechii) sau acumulare de fluid în urechea medie
Blocajul tubului Eustachio, care face conexiune dintre urechea medie și spatele nasului sau gâtul
Otoscleroză, care afectează scărița
Creșteri anormale sau tumori în urechea medie
Discountinuitatea lanțului osicular sau o ruptură între oasele din urechea medie, cauzată de răni sau traume severe
Simptome
Pentru că sensibilitatea urechii interne și nervul auditiv rămân intacte, un pacient care suferă de hipoacuzie de transmisie are în principal dificultăți la percepția intensității sunetului, dar nu a clarității. Persoanele cu acest tip de pierdere de auz au tendința să mărească volumul televizorului sau radio-ului pentru a-și îmbunătăți abilitatea de a auzi.
Următoarele simptome pot fi identificate de asemenea cu hipoacuzia de transmisie:
Posibilitatea de a auzi mai bine cu una dintre urechi
Dureri la nivelul urechii sau a ambelor urechi
Senzație de presiune într-o ureche sau la nivelul ambelor urechi
Miros neplăcut din interiorul urechii
Senzația că vocea proprie se aude mai tare sau diferit
Tratament
Există uneori tratamente medicale sau chirurgicale care pot îmbunătăți abilitatea de a auzi pentru persoane cu hipoacuzie de transmisie. De exemplu, hipoacuzia de transmisie poate fi provocată de un dop de ceară, un obiect străin inserat intenționat sau poate o insectă intrată întâmplător, creșteri anormale sau infecții ale urechilor care pot fi adesea corectate cu tratamente medicamentoase, extracție de ceară, antibiotice și proceduri chirurgicale.
Hipoacuzia de transmisie cauzată de alte anomalii, stenoze ale canalului urechii, otoscleroză și discontinuitatea lanțului osicular sunt mai dificil de tratat și pot fi considerate o hipoacuzie permanentă. Această formă poate fi tratată prin protezare auditivă sau implant cohlear.
Hipoacuzia mixtă
Hipoacuzia mixtă este o combinație dintre hipoacuzia neurosenzorială și hipoacuzia de transmisie.
Cauze
Hipoacuzia mixtă intervine adesea când urechea este afectată de o traumă. Se poate întâmpla gradual în timp ce una dintre formele de hipoacuzie se combină cu cealaltă. De exemplu, o persoană cu hipoacuzie de transmisie poate experimenta hipoacuzie neurosenzorială cauzată de înaintarea în vârstă și degradarea naturală a celulelor ciliate. În mod alternativ, o persoană cu hipoacuzie neurosenzorială poate avea o pierdere temporară de auz din cauza unui blocaj de ceară.
Simptome
Simptomele hipoacuziei mixte vor fi o combinație de simptome din cele listate mai sus pentru cele două forme de hipoacuzie – neurosenzorială și de transmisie.
Tratament
Opțiunile de tratament pentru hipoacuzia mixtă sunt în strânsă legătură cu procentajul hipoacuziei neurosenzoriale sau de transmisie. Dacă o mare parte din pierderea de auz este cauzată de componenta de transmisie vor fi recomandate procedurile chirurgicale sau alte tratamente cu medicamente care ar putea fi eficiente în corectarea problemelor de auz. Dacă o mare porțiune din pierderea de auz este neurosenzorială, aparatele auditive sau alte dispozitive implantabile vor reprezenta soluția optimă.
Surditatea unilaterală
Există persoane care încă din naștere pot auzi doar cu o singură ureche. În alte cazuri, o persoană își pierde unilateral din abilitatea de a auzi indiferent dacă este copil sau adult. Toate aceste forme de pierdere de auz se numesc hipoacuzie sau surditate unilaterală. Cauza poate fi neurosenzorială sau de transmisie, iar tratamentul variază în funcție de cauza care a provocat deficiența de auz și de timpul în care persoana este afectată.
Dacă această formă de hipoacuzie se dezvoltă subit, căutați cât mai rapid să vedeți un specialist. Tratarea rapidă este vitală.
Unde apelați la ajutor
Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă aveți o deficiență de auz, nu așteptați și programați-vă cât mai curând la o testare de auz într-o clinică de audiologie sau la un medic specialist ORL. Specialiștii vor investiga problema și vor sugera cele mai bune opțiuni de tratament pentru nevoile dumneavoastră specifice. Multe dintre hipoacuziile de transmisie și hipoacuziile mixte pot fi tratate medical și aproape toate hipoacuziile neurosenzoriale necesită aparate auditive, dispozitive implantabile sau dispozitive de asistență.
Hipoacuzie bilaterală
Hipoacuzia este prezentă când o persoană pierde din abilitatea de a percepe sunetele și acest lucru se poate întâmpla cu o singură ureche sau cu ambele urechi. În cazul în care o singură ureche este afectată vorbim de hipoacuzie unilaterală, iar în cazul în care ambele urechi sunt afectate vorbim de hipoacuzie bilaterală. Această formă de hipoacuzie poate fi provocată de o varietate de factori și circumstanțe. Hipoacuzia bilaterală poate fi clasificată ca fiind de transmisie sau neurosenzorială, uneori chiar mixtă. Este foarte important ca pierderea de auz să fie investigată în detaliu de către un specialist. Există multe forme de hipoacuzie și chiar două persoane care suferă de hipoacuzie bilaterală pot prezenta particularități foarte specifice.
Deși este comun pentru hipoacuzia bilaterală să se instaleze în timp odată cu înaintarea în vârstă, este de asemenea la fel de probabil să se întâmple subit. Orice deficiență de auz trebuie tratată cu seriozitate și investigată cât mai curând. Hipoacuzia brusc instalată reprezintă o urgență medicală.
Factorii care provoacă hipoacuzie sunt variați cu numeroase influențe implicate. Hipoacuzia neurosenzorială poate fi cauzată de un număr de factori, iar această formă de hipoacuzie poate fi congenitală sau poate fi cauzată de utilizarea anumitor medicamente, a expunerii la zgomote puternice sau medii zgomotoase. Faptul că așa mulți factori pot contribui la deteriorarea auzului nu face altceva decât să ne sugereze că indiferent că avem sau nu o deficiență de auz trebuie să ne testăm auzul periodic pentru că pot interveni oricând schimbări în abilitatea noastră de a auzi.
În cazul hipoacuziei de transmisie sunetul este împiedicat să parcurgă drumul obișnuit. Această formă de deficiență auditivă este adesea asociată cu daune fizice, inclusiv perforația timpanului sau chiar o acumulare de cerumen. Această formă de hipoacuzie poate fi tratată de medici specialiști. Dar, pierderea auzului care survine în urma unei traume fizice, a unei infecții sau a zgomotului puternic nu este întotdeuna reversibilă.
Există un număr de tratamente și metode disponibile care vin în sprijinul persoanelor cu deficiențe auditive pentru a crește considerabil calitatea vieții. Aparatele auditive și dispozitivele de auz sunt printre cele mai bune invenții din domeniu care transformă radical viața pacienților hipoacuzici.
Pentru persoanele care se confruntă cu surditate sau hipoacuzie încă din naștere, un ajutor la fel de mare ca cel pe care îl oferă aparatele auditive poate fi un implant cohlear care să le ofere un răspuns mai bun. Aceste implanturi sunt inserate chirurgical în urechea internă. Pe măsură ce specialiștii avansează cu cercetările și beneficiile medicale tehnologice continuă să se îmbunătățească, există o speranță reînnoită că vor fi mai multe opțiuni disponibile pentru persoanele care suferă de hipoacuzie.
Pentru persoanele care se confruntă cu hipoacuzie bilaterală, nevoia de asistență pentru un auz natural este mai mare. Acestea sunt cazurile în care pacienții au nevoie să aprecieze cât mai ușor direcția și distanța față de sursele de sunet. Multe dintre aparatele auditive moderne au fost create pentru a oferi creierului cât mai multe informații posibil. Cu două aparate auditive pacienții pot avea o viziune acustică de ansamblu, pe cât posibil, ce va utiliza pe deplin capabilitățile și puterea creierului. Acesta este motivul pentru care două aparate auditive reprezintă o soluție mai bună decât un singur aparat auditiv. Deși uneori costurile reprezintă o piedică în posibilitatea achiziționării a două aparate auditive, în realitate nu există comparație cu beneficiile pe care le oferă protezarea bilaterală. În acest caz avem mai multe motive, dintre care:
Localizare mai bună și capacitatea de a identifica originea sunetelor
O abilitate mai bună de a auzi indiferent de zgomotul de fundal
Un peisaj stereo spre deosebire de unul mono
O mai bună capacitate de a auzi sunetele delicate și pe cele naturale
Mai puțin efort la orice audiție
O experiență de auz mai bună
De asemenea studiile au arătat că o persoană care suferă de hipoacuzie bilaterală și alege să poarte un singur aparat auditiv va putea observa un declin mai rapid al auzului pentru urechea neprotezată auditiv.
Cum prevenim deficiențele de auz? Testarea periodică a auzului este singura modalitate prin care putem să fim în controlul sănătății auzului nostru. Anual sau măcar o dată la 2 ani este recomandat să ne testăm auzul. Periodic putem apela la testările online – aveți disponibilă și în site-ul Audiolux o testare de auz online. În cabinetele Audiolux testarea auzului este gratuită pentru orice persoană care dorește să acceseze periodic aceste servicii. Testarea auzului prin audiogramă tonală și vocală reprezintă o procedură nedureroasă de aproximativ 30 de minute, neinvazivă care este utilizată pentru a diagnostica forma și gravitatea unei pierderi de auz. Orice persoană, inclusiv copiii începând cu vârsta de 5 ani, pot avea acces la testările de auz. Descoperă cea mai apropiată locație și programează-te acum! 0745 076 993