
Auzul
Simțul auzului se datorează unui răspuns la stimuli mecanici; vibrații transformate în impulsuri nervoase care ajung la creier.
Curiozități
Oamenii aud sunete până la 20 kHz. Găselnița mare (molia de ceară) aude sunete până la 300 kHz!
Ceara are rolul de a curăța, proteja și lubrifia urechea. Ceara se elimină în mod natural prin masticație.
Curios, dar șarpele nu aude. Aceste animale simt vibrațiile cu ajutorul limbii.
Una dintre cele mai vechi modificări corporale este piercing-ul în ureche.
Auzul și atingerea sunt singurele simțuri de excitație mecanică.
Urechea umană este compusă din 3 segmente. Urechea medie conține cele mai mici oase din corp – oscioarele urechii: ciocanul, nicovala, scărița.
Organele de auz ale greierului sunt situate pe articulațiile picioarelor sale.
Văz
Vedem când lumina este procesată de componentele ochiului și transformată în impulsuri neuronale procesate de creier.
Curiozități:
Oamenii clipesc de aproximativ 15 ori pe minut.
Cu un singur ochi totul ar părea bidimensional.
Ochiul uman este compus din 2 milioane de componente active.
Nou născuții văd lumea răsturnată până când creierul învață să proceseze această informație.
Delfinii dorm cu un ochi deschis.
Simțul tactil
Felul în care funcționează pipăitul este unul complex. Dacă ar fi să simplificăm am putea spune că un stimul declanșează nervii din dermă, care transmite informația la creier.
Curiozități:
Simțul tactil este primul simț care se dezvoltă la om, la aproape 8 săptămâni de sarcină.
Pipăitul stimulează creierul să elibereze endorfine.
Presiunea arterială și pulsul pot fi reduse printr-o simplă atingere.
Mustățile animalelor sunt folosite în simțul tactil pentru motive variate de supraviețuire, inclusiv navigația, detectarea curenților în apă și chiar recunoașterea texturii/ suprafețelor. Cercetările sunt în desfășurare pentru a determina în ce alte scopuri sunt utilizate mustățile animalelor.
Lăcustele au fire mici de păr pe partea exterioară a corpului prin care detectează mișcarea aerului.
Gust
Când o substanță reacționează chimic cu receptorii papilelor gustative se formează senzația de gust.
Curiozități:
Gustul se pierde pe măsură ce înaintăm în vârstă. Până la 20 de ani aproximativ jumătate din receptorii de gust dispar.
Șarpele nu are papile gustative pe limbă. Folosește limba pentru a auzi și pentru a aduce mirosuri și gusturi în gură. Receptorii din gropile gurii șarpelui transmit informația la creier.
Somnul are aproximativ 100,000 de papile gustative. * Omul are în medie 10,000 de papile gustative.
La om simțul gustului interacționează cu alte simțuri și factori, inclusiv mirosul, textura și temperatura.
Există 5 gusturi de bază: sărat, acru, dulce, amar și umami (gustul savorii).
Simțul olfactiv
Ultimul, dar nu cel din urmă este simțul olfactiv – mirosul. Simțul olfactiv se formează când creierul receptează semnalele receptorilor olfactivi la care au ajuns anumite molecule din aer.
Curiozități:
Fiecare persoană percepe diferit mirosul, ca urmare a celor peste 900,000 variații genetice de receptori olfactivi. Orice miros pe care poate îl adori nu poate fi perceput de o altă persoană în mod identic.
Mirosurile plăcute ne fac fericiți!
Câinii identfică și recunosc oamenii după mirosul lor.
Mirosul însotește schimbările organismului și atrage partenerii.
Urșii Grizzly miros hrana de a aproximativ 30 km.