
Tinitusul este printre cele mai comune probleme de auz cu care oamenii se confruntă, uneori chiar zilnic. Cu toate acestea, tinitusul, denumit și acufene, este o problemă de care ne putem proteja în cele mai multe situații.
Știați că cea mai comună cauză a tinitusului este deteriorarea părților interne ale urechii ca rezultat direct al expunerii la zgomote puternice? S-a dovedit faptul că o treime din cazurile de tinitus sunt în relație directă cu zgomotele puternice. Spre urmare, când suntem expuși la o intensitate a sunetelor care este deranjantă, fără nicio protecție a auzului, atunci trebuie să luăm în calcul o testare a auzului, pe care să o realizăm cât mai rapid posibil.
Rezultatul expunerii la zgomote puternice este absolut înfricoșător și poate provoca multe neplăceri. Una dintre probleme este când începem să auzim sunete a căror sursă nu se află în mediul înconjurător. Deseori, oamenii spun că aud sunete precum: țiuit, șuierat, bâzăit, uneori chiar fluierat. La debutul tinitusului zgomotele se aud foarte încet și pot fi izolate în anumite perioade din timpul zilei, dar intensitatea acestora devine sâcâitoare cu trecerea timpului. Tinitusul poate debuta fără avertisment, ceea ce provoacă neliniște și confuzie pentru început.
Este foarte important să realizăm că tinitusul nu este o afecțiune în sine. Mai exact, tinitusul este un simptom al unei cauze care cel mai frecvent are legătură cu deteriorarea părților interne ale urechii, cu hipoacuzia. Iar, pentru a lua măsuri împotriva apariției tinitusului sau pentru a-i stopa evoluția, am putea să ne ghidăm după cele ce urmează.
Ce să facem înainte de expunere la zgomot?
După cum am precizat, expunerea la zgomot puternic chiar are potențialul de a provoca tinitusul. Dacă se întâmplă deja să vă confruntați cu o expunere la sunete prea puternice trebuie să cunoașteți consecințele. Pentru a vă asigura că aveți o minimă protecție împotriva acufenelor, aveți grijă să plănuiți totul anterior evenimentului, planificarea fiind esențială în special în mediile acustice periculoase, să înțelegem ce intensitate va avea sunetul, unde vor fi așezați oamenii în raport cu sursa sunetului, dacă vor fi copii prezenți la eveniment – aceștia având nevoie de mai multă protecție, posibilitatea de a purta protecție pentru urechi, etc.
Un lucru de bază este să știm că urechile sunt sănătoase. O ureche sănătoasă este mult mai rezistentă la orice agresiune auditivă. Trebuie, de asemenea, mai multă atenție la alimentele pe care le consumăm. Sănătatea urechilor noastre se menține cu o alimentație cu cât mai multe vitamine și minerale. Printre cele mai importante pentru auz fiind magneziul și vitaminele B, C, A și E. Aceste vitamine și minerale, în mod deosebit, sunt un modalitate excelentă de a vă asigura că urechile sunt sănătoase.
Ce măsuri luăm în timpul expunerii la zgomote puternice?
Când știm că urmează un eveniment cu o intensitate a zgomotului peste medie – de exemplu: evenimente sportive sau concerte, apelăm la măsuri de precauție. Cum mai exact? Ne asigurăm că ne vom așeza cât mai departe de boxe și scenă. La fel de important ca distanțarea față de sursa sunetului este să luăm pauze de câte 15-20 de minute, timp în care vom merge într-o zonă de liniște. În acest mod ne asigurăm că ne odihnim auzul, pentru a evita suprasolicitarea.
O altă cale de a ne proteja auzul este să ne asigurăm că atunci când ascultăm muzică, sunetul emis de dispozitiv nu depășește pragul de 6 decibeli sau puțin peste jumătatea volumului. Dar acest prag trebuie să fie cu aproximativ 2 niveluri sub pragul maxim al volumului. De fapt, această limitare nu face altceva decât să protejeze auzul de a nu fi afectat în mod accidental. Pauzele lungi și dese.... O pauză de 15 minute este esențială pentru sănătatea auzului. Cu aceste pauze asigurăm urechilor timp de odihnă pentru protecția auzului.
Ce măsuri luăm după expunerea la zgomote puternice?
Bineînțeles, acțiunile imediat următoare sunt în strânsă legătură cu cât de afectat este auzul. Uneori o simplă pauză de la zgomot este tot ce aveți nevoie, alteori este nevoie de consultul unui medic sau poate fi chiar o urgență medicală, atunci când observați o pierdere importantă de auz.
Este indicat, de asemenea, să creșteți aportul de vitamine și minerale, în special cele menționate mai sus, dar înainte de a introduce în regum suplimente aplimentare consultați-vă cu medicul de familie.
Un alt lucru important este să vă relaxați. Două dintre cauzele care agravează tinitusul sunt stresul și oboseala, spre urmare odihna și relaxarea sunt esențiale, pentru ca organismul nostru să aibă condiții optime de refacere și vindecare.
Suferi de acufene/tititus și ai vrea să elimini principala cauză? Te așteptăm în cabinetele Audiolux pentru consultație și testarea auzului - servicii GRATUITE. Intră aici și descoperă cel mai apropiat cabinet Audiolux.
Te invităm în continuare să descoperi și alte articole despre tinitus, disponibile în librăria noastră online - BLOGUL AUDIOLUX.