Din primăvară anului 2020 lumea s-a schimbat. Fiecare zi a însemnat o schimbare. Teamă, nesiguranță, suspiciune și o avalanșă de emoții pe care fiecare dintre noi le-am trăit. Am trecut prin stările de urgență, de alertă, perioadă în care totul s-a închis și viața s-a limitat la supraviețuire prin păstrarea legăturii la distanță de cei dragi și vizite scurte pentru aprovizionarea cu cele necesare. S-a comunicat mult prin apel telefonic sau video, inclusiv pentru programările la cabinete medicale. Pentru persoanele cu hipoacuzie această perioadă a fost una de liniște, dar și cu dificultăți în situații noi de auz, în care comunicarea prin tehnologie a fost la putere. Mulți dintre pacienți ne-au mărturisit că în această perioadă au mai renunțat la aparatele auditive, în special că multe persoane hipoacuzice văd în convorbirile telefonice o reală provocare. În confortul casei de obicei pacienții preferă un apel telefonic cu căști sau fără, bazându-se pe un volum considerabil al dispozitivului.
Dar, efectele acestei decizii se observă în momentul în care utilizăm din nou aparatul auditiv și pacienții trebuie să știe că indiferent dacă vor avea o zi încărcată sau nu este important să purtăm aparatul auditiv încă de la primele ore ale dimineții, în fiecare zi, indiferent dacă ne aflăm într-o pandemie în desfășurare. De ce trebuie să purtăm aparatul auditiv zilnic? Pentru a ne păstra auzul și creierul într-o stare activă. Singurele momente în care ar trebui să scoatem aparatul auditiv de la ureche este pentru somn și pentru activități de genul unui duș sau pentru înot.
Hipoacuzia necorectată ne supune creierul la privare auditivă
Cele mai multe persoane nu aud anumite sunete sau anumite frecvențe, de obicei cele înalte. Dacă nu auziți acele sunete – pentru că hipoacuzia cu care vă confruntați nu a fost tratată – creierul va încerca să se adapteze.
Imaginați-vă un bebeluș care nu are abilitatea să audă. Dacă auzul, vorbirea și limbajul sunt ceea ce părinți urmăresc, stimularea nervilor auditivi trebuie să se realizeze cât mai rapid pentru că sinapsele neuronale sunt în dezvoltare. Aceasta reprezintă o problemă și pentru adulți. Nu ne dorim ca sistemul auditiv să fie privat de sunete timp îndelungat pentru că acest lucru poate modifica abilitatea de procesare a sunetului. În alte cuvinte, creierul poate uita cum să audă anumite cuvinte sau sunete. Acest fenomen este cunoscut ca privare auditivă.
Optați întotdeuna pentru un auz mai bun
Dacă ați încercat să stați o perioadă mai lungă fără aparatele auditive, poate pentru că ați petrecut mai mult timp acasă unde v-ați simțit în siguranță să renunțați la ele și ați vrut să testați cum este fără proteze, la prima reutilizare este probbail să retrăiți impresiile de la începutul procesului de acomodare. Toate sunetele pot părea prea puternice și vă pot provoca suficient disconfort, pentru că abilitatea creierului de procesare a sunetului poate fi destul de rapid afectată.
La prima protezare auditivă este nevoie de o perioadă de acomodare. Această perioadă este relativă și depinde în totalitate de receptivitatea pacientului. La început specialistul audioprotezist va recomanda purtarea aparatelor auditive zilnic, dar cu intervale scurte, în medii sonore cât mai prietenoase, bineînțeles la început acasă. Nu este ușor să crești timpul de purtare, dar este esențial pentru acomodarea cu noile dispozitive de auz. Cel mai adesea la început pacienții descriu sunetele noi pe care le aud ca fiind prea tari. Sunetele de fond sunt auzite cu intensitate, iar sunetele par în general ascuțite și mai neplăcute, de obicei frecvențele înalte sunt primele care se pierd. Cele mai multe persoane se adaptează în două sau trei săptămâni, timp în care creierul nostru reînvață să blocheze sunete precum cel al frigiderului sau robinetelui.
Dacă însă încercați să utilizați cât mai puțin, poate chiar deloc, aparatul auditiv, puteți simți că vă este mai greu să auziți decât vă era la început. Diferența provine din efortul creierului de a auzi. V-ați adaptat cu sunetul oferit de aparatele auditive și creierul nu mai lucrează atât de intens pentru a compensa pierderea de auz.
Dacă alegeți să renunțați zilnic câte puțin la purtarea protezelor auditive, creierul se va adapta la noua condiție și fie veți depune mai mult efort pentru a auzi, fie veți alege să vă retrageți din conversație, unele sunete chiar vor dispărea.
Câte ore pe zi ar trebui să purtăm aparatul auditiv?
Pacienții ne spun că sunt tentați să renunțe la purtarea aparatului auditiv cu cât petrec mai mult timp acasă și rareori utilizează aparatul auditiv imediat după ce se trezesc și până adorm seara. Dar, care este numărul minim de purtare pentru a menține conexiunea cu creierul?
Deși nu există date clinice care să răspundă la această întrebare, audiologii au observat că pacienții care poartă aparatele auditive de la prima oră sunt foarte acomodați cu ele și se descurcă mai bine. Creierul nu poate să se obișnuiască cu două moduri de a asculta – prin aparatul auditiv și prin sistemul de amplificare. Urechea este ușa spre creier, și nu există nici un motiv pentru a o ține închisă o bună parte din zi.
Cu timpul pacienții observă că utilizarea part-time vine cu un cost uriaș. Diferența este cu atât mai dramatică cu cât gradul de hipoacuzie este mai avansat, de exemplu pentru hipoacuziile severe și profunde. Uneori veți avea surpriza ca persoane cu hipoaucuzie profundă să audă mai bine ca cele cu hipoacuzie moderată, iar această diferență poate să fie legată de timpul de utilizare îndelungat, prin care pacientul poate beneficia de adevăratul potențial al aparatelor auditive, prin care creierul se poate adapta la o gamă variată de sunete.
Hipoacuzia poate intensifica sentimentul de izolare
Dacă alegeți să nu purtați aparatul auditiv în mod consecvent și petreceți mult timp în confortul casei, este posibil să simțiți că este mai dificil să relaționați.
Pierderea auzului poate produce întreruperi în discurs, monolog, refuz sau teamă de comunicare, o comunicare prea rapidă sau prea lentă. Toate aceste obiceiuri îngreunează comunicarea și chiar miciile discuții, în special cu purtarea măștilor de protecție. Este posibil să nu vă simțiți confortabil în conferințe video sau apeluri telefonice.
Iar în cazul în care nu vă puteți bucura de conversație, veți dori să vă retrageți și astfel vă veți simți singuri.
Pe lângă purtarea cu regularitate a aparatelor auditive, care vă îmbunătățesc abilitățile conversaționale, există și alte metode pentru a combate sentimentul de singurătate. De exemplu, dacă începeți să vă obișnuiți cu apelurile video, acestea vă oferă avantajul de a putea beneficia de un volum crescut al sunetului. Dacă aparatele auditive sunt echipate cu Bluetooth, puteți transmite sunetul direct în aparatele auditive, sau dacă nu, puteți chiar să optați pentru o pereche de căști pe care să o puneți peste ureche (în timp ce utilizați aparatul auditiv).
Regula se aplică și la apelurile telefonice. În ultimele luni oamenii au fost nevoiți să utilizeze pentru comunicare mai mult telefonul mobil și bineînțeles conversațiile cu familia și prietenii s-au desfășurat prin mesaje sau apeluri telefonice.
Poate fi timpul potrivit pentru de o vizită în cabinetul de audiologie
Dacă ați renunțat o perioadă la aparatele auditive și în momnetul în care le-ați utilizat sunetul vi se pare inconfortabil, este posibil să fie nevoie să treceți printr-o nouă perioadă de acomodare. Dacă într-o săptămână nu simțiți o ameliorare a acestui disconfort poate fi o idee foarte bună să faceți o programare în cabinetul de protezare auditivă, la un specialist audioprotezist, pentru că auzul se poate modifica în timp. Specialistul audioprotezist vă poate reprograma aparatele după nevoile actuale și vă poate motiva să le utilizați fără pauze.
Suntem în siguranță dacă mergem în cabinetul de protezare auditivă?
Vizita la specialistul audioprotezist se desfășoară în intimitate și cea mai mare parte a timpului o petreceți la distanță de specialistul din cabinet. Vizita nu are o durată mai mare de 30 de minute, de regulă. Pe toată durata vizitei audiologul va purta masca de protecție și chiar mănuși. Toate obiectele care nu sunt de unică utilizare se dezinfectează după fiecare pacient. Vizitele se desfășoară în baza programărilor, pentru a se evita aglomerarea spațiului. La intrarea în cabinet veți fi rugați să purtați masca corect și să vă dezinfectați mâinile. În plus, după protezarea auditivă aveți varianta de a ține legătura online cu specialiștii noștri, prin platforma TeleCare* (*detalii în cabinete), unde se pot realiza inclusiv ajustări de reglaj de la distanță. Dacă nu puteți auzi cu mască, este recomandat să aveți un însoțitor care să participe la programare.
Nu luați vacanță de la auz
Când renunțăm la aparate auditive, în special atunci când suntem singuri în liniștea casei, poate părea că ne luăm o vacanță de la auz. Consecințele sunt ascunse și deseori sunt resimțite cu greu, pentru că includ o nouă perioadă de acomodare, exact ca la prima utilizare a aparatelor auditive.
Nu e deloc distractiv să pleci în vacanță și să te întorci la foarte multă muncă adunată. Iar în cazul vacanței de auz acest disconfort poate fi evitat prin purtarea regulată a protezelor auditive, fără pauze de la lumea minunată a sunetelor.
Nu reușiți să vă reobișnuiți cu aparatul auditiv? Nu vă panicați. Specialiștii Audiolux vă așteaptă cu cele mai bune îndrumări. Programează chiar acum o vizită în cabinetele noastre 0745 076 993.