Cât de multe știi despre hipoacuzie?
Cât de multe știi despre o pierdere de auz - hipoacuzie? Parcurge acest test pentru a afla cât de multe cunoști despre hipoacuzie – deficiența de auz sau pierderea auzului.
Urechile umane sunt organe incredibile care transformă vibrațiile sunetului în impulsuri neuronale, iar datorită urechilor experimentăm toate sunetele înconjurătoare. Din nefericire, aproximativ 600 de milioane de persoane - din întreaga lume – se confruntă cu hipoacuzia, deficiența de auz care le diminuează abilitatea de a auzi toate sunetele pe cont propriu.
Dacă bănuiești că ai o deficiență de auz, este foarte important să înțelegi cauzele și impactul pe care îl are asupra ta, pentru a înțelege și a accepta cu deschidere tratamentul potrivit. Chiar dacă auzul tău este acum foarte bun, să cunoști cât mai multe despre hipoacuzie ne ajută să ne protejăm auzul și să ne menținem timp îndelungat sănătatea urechilor și a auzului nostru. În plus, cu cât avem mai multe informații despre deficiența de auz, o putem recunoaște mai ușor și putem veni în sprijinul nostru și a celor dragi, mai rapid.
Te-ai întrebat vreodată cât de multe știi despre hipoacuzie? Te invităm să îți testezi chiar acum cunoștințele și în cazul în care nu știi răspunsurile promitem să descoperi câteva informații utile și interesante despre deficiența de auz.
1. Care este cea mai comună formă de hipoacuzie?
a. Neurosenzorială
b. De transmisie
c. Mixtă
d. Unilaterală
2. Hipoacuzia poate contribui la deteriorarea stării psihice și fizice a pacientului?
a. Adevărat
b. Fals
3. Rănile/accidentările de la nivelul urechii externe nu au impact asupra hipoacuziei.
a. Adevărat
b. Fals
4. Care dintre următoarele nu poate fi o cauză a hipoacuziei de transmisie?
a. Infecții ale urechii
b. Timpan perforat
c. Înaintarea în vârstă
b. Blocaje ale canalului auricular
5. Hipoacuzia afectează doar persoane vârstnice.
a. Adevărat
b. Fals
6. Care este principala cauză a hipoacuziei?
a. Expunerea prelungită la sunete puternice
b. Diabetul
c. Cauze genetice
d. Efecte adverse ale medicamentelor
7. Persoanele hipoacuzice au obligatoriu și tinitus.
a. Adevărat
b. Fals
8. Ce consecințe poate avea hipoacuzia netratată?
a. Sentimente de izolare și depresie
b. Performanță scăzută la locul de muncă
c. Relații tensionate cu familia și grupul de prieteni
d. Toate de mai sus
9. Care este nivelul maxim de decibeli recomandat pentru un auz sănătos?
a. 45 decibeli
b. 65 decibeli
c. 85 decibeli
d. 105 decibeli
10. Cine poate diagnostica hipoacuzia?
a. Poate fi diagnosticată de oricine
b. De soție/soț
c. De șeful dumneavoastră
d. Un specialist în auz
Răspunsuri:
1. Hipoacuzia neurosenzorială.
Aceasta este cea mai comună formă de hipoacuzie, care apare atunci când urechea internă devine mai puțin eficientă în tranferarea sunetelor la creier, unde sunt procesate. Apare de regulă în urma deteriorării cohleei, celulelor ciliate sau a nervilor auditivi.
2. Adevărat.
Dacă hipoacuzia nu este tratată studiile au demonstrat că efectele pot conduce la tulburări cognitive, dintre care și demență. Hipoacuzia netratată expune pacientul la posibile căzături din cauza unei capacități reduse de a interacționa cu mediul înconjurător. Descoperă mai multe efecte aici.
3. Fals.
Urechea externă include părțile vizile ale urechii, pavilionul auricular și canalul auricular. Ambele joacă un rol esențial în preluarea și direcționarea sunetelor spre urechea medie și urechea internă. Orice rană produsă la nivelul acestor segmente poate afecta modul în care urechea preia sunetele și spre urmare poate contribui la deficiența de auz.
4. Înaintarea în vârstă.
Hipoacuzia de transmisie este rezultatul unei afecțiuni care întrerupe transmiterea sunetelor la urechea internă, iar procesul de îmbătrânire nu poate fi una dintre aceste cauze.
5. Fals.
Hipoacuzia poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Conform Organizației mondiale de sănătate 32 de milioane dintre persoanele hipoacuzice sunt copii, iar foarte mulți alți copii riscă să se confrunte cu hipoacuzie din cauza impactului tehnologiei moderne.
6. Expunere la sunete puternice.
Fie că este o caracteristică a locului de muncă sau a activităților de recreație, expunerea prelungită la sunete puternice este cea mai comună cauză a deficiențelor de auz.
7. Fals.
Deși cercetătorii au arătat că există o anumită corelație între tinitus și hipoacuzie, se pare că aceste 2 condiții nu sunt interdependente, ceea ce presupune că un pacient afectat de hipoacuzie poate să nu experimenteze simptome de tinitus și că în cazul în care un pacient se confruntă cu tinitus este posibil să nu aibă o deficiență de auz.
8. Toate de mai sus.
Depresia, performanță scăzută la locul de muncă și relațiile tensionate în familie sau în grupul de prieteni sunt câteva dintre numeroasele simptome ale hipoacuziei netratate.
9. 85 decibeli.
Ascultarea prelungită a sunetelor care depășesc 85 de decibeli poate avea urmări iremediabile asupra auzului, care se reflectă prin deficiență de auz.
10. Un specialist în probleme de auz.
Doar medicul ORL, ca urmare a audiogramei pe care o puteți efectua gratuit în centrele de audiologie Audiolux de către audiologi, poate stabili diagnosticul de hipoacuzie și poate prescrie tratamentul potrivit – ca în cazul hipoacuziei neurosenzoriale, spre exemplu, protezarea auditivă cu aparate auditive (dispozitive medicale care necesită reglaj realizat într-un centru specializat de audiologie, spre exemplu centrele Audiolux).
Explorează librăria de articole din Blogul Audiolux și acumulează informații utile despre sănătatea auzului și urechilor, hipoacuzie, aparate auditive sau chiar curiozități din lumea auzului și alte subiecte importante din domeniu.